Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Burić Jakovini

'Možda ste dobar čovjek, ali za seljake ste elementarna nepogoda!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Danas se nastavilo zasjedanje Sabora i to raspravom o prijedlogu novog zakona o poljoprivrednom zemljištu.

Hrvatski sabor zasjedanje je nastavio raspravom o prijedlogu novoga zakona o poljoprivrednom zemljištu u prvom čitanju, kojim Vlada namjerava zabraniti prodaju tog zemljišta te stati na kraj neadekvatnom korištenju zemljišta i nedisciplini u njegovoj prenamjeni.

Pročitajte i ovo Nova lica u Saboru - 4 Velik broj Nova lica u Saboru: Dolaze iz različitih političkih opcija, a ima i jedan volonter Armin Hodžić Jedan novi predstavnik Sastali su se predstavnici manjina: "Jedinstveni smo, prioritet nam je boljitak svih građana"

'Velik broj lokalnih samouprava nije donio program raspolaganja poljopriovrednim zemljištima, a mnogi koji jesu nisu donijeli adekvatan program', naglasio je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina. Agencija za poljoprivredno zemljište trebala bi preuzeti upravljanje poljoprivrednim zemljištima što bi trebalo dovesti do ukrupnjavanja zemljišta. Zakon bi propisao da vlasnici zemljišta moraju adekvatno brinuti o njemu kako mu ne bi umanjivali vrijednost.

HDZ-ova Đurđica Sumrak prigovorila je ministru kako ova izmjena zakona nema nikakve veze s transparentnošću, a isto je rekao i HSS-ov Branko Hrg. 'Ovo nije lijepo ni demokratski ni pošteno prema lokalnoj samoupravi. Mislim da zakon ide u krivom pravcu', rekao je Hrg i pitao zašto ministar nije sankcionirao one lokalne samouprave koje nisu donijele program za upravljanje poljoprivrednim zemljištem.

Ministar Jakovina s njima se ne slaže i kaže kako neće doći do toga da se lokalnu samoupravu isključi iz procesa donošenja odluka.

'Temeljito sam pročitao zakon i i nigdje nisam pronašao argumente da će se povećati korištenje poljoprivrednih zemljišta i transparentnost', komentirao je bivši ministar Petar Čobanković.

'Ovaj zakon odmah treba nazvati pravim imenom, to je zakon o prevari malih obiteljskih gospodarstava i zakon o pogodovanju velikima. Ovo je zakon o cvjetanju korupcije. Tko je pisao ovaj zakon? Tko je tu privilegiran? Veliki gospodarstvenici ili mali seljak?', pitao je Zoran Vinković iz HDSSB-a.

Ministar Jakovina mu je odgovor kako ovaj zakon nije pisan ni za velike ni za male, iako bez velikih nema ni malih.

U ime Odbora za lokalnu i područnu samoupravu govorio je Vinković. 'Ovaj zakon predstavlja potpunu cetralizaciju u odlukama i poljoprivrednom zemljištu jer lokalan samouprava gubi to pravo odlučivanja na svom području. Ovaj zakon pogoduje velikim poljoprivrednim proizvođačima, a mali proizvođači na natječajima neće moći doći do zemlje', rekao je Vinković i dodao kako je na Odboru odlučeno da će se prihvatiti prijedlog Zakona, ali kako će se predlagatelju uputiti sve primjedbe kako bi se izradio konačan nacrt Zakona.

'Agencija koju ćete vi imenovati će odlučivati o svemu, tu nema transparentnosti', rekao je HDZ-ov Josip Đakić. Tihomir Jakovina nekoliko je puta HDZ-ovcima rekao kako su u 10 godina stavili samo 10 % zemljišta u uporabu.

Riječ u ime laburista imao je Branko Vukšić koji se pitao hoće li ovaj zakon riješiti probleme u hrvatskoj poljoprivredi i što je najbitnije hoće li se značajno smanjiti uvoz hrane. 'To je prilika da mutikaše zarade na šprancama', rekao je Vukšić i naglasio kako je stoga bitno educirati male proizvođače.

U ime kluba zastupnika SDP-a govorila je Marija Vukobratović. 'Neće se moći više dogoditi da parcele u koje već puno uloženo budu odlukom lokalne samouprave prodane nekom boljem ponuditelju. Pooštreni su uvjeti prenamjene popljoprvrednog zemljišta u nepoljoprivredne svrhe. Dobro je da zakon ide u dva čitanja i ukazuje ministru na neke nedostatke zakona', rekla je Vukobratović.

Za riječ je zamolio ministar Jakovina. 'Ovo nije centralizacija, ovo je preuzimanje odgovornosti države nad jednim od najvažnijih sektora ove grane. Naši proizvođači vape za poljoprivrednim zemljištima. Kroz ovaj zakon ćemo ubrzati raspolaganje i korištenje poljoprivrednog zemljišta kako bi proizvodili više bolje i jeftinije. Apeliram na sve vas da ne potcjenjujete naše poljoprivredne proizvođače', rekao je Jakovina.

'Čini mi se da vrijeđate inteligenciju hrvatskog seljaka i nas ovdje. Mene zanima što ćete reći onima koji do sredine svibnja moraju prijaviti broj hektara koje obrađuju i na temelju toga dobiti potpore. Tko to ne napravi izgubit će potporu i tako će biti do 2020. godine. Hrvatski seljak je vrlo pametan i inteligentan i zato ne čeka s oduševljenjem ovaj Zakon.

Ministar joj je odgovorio kako će napraviti puno više no što je napravila prethodna HDZ-ova Vlada.

Oporbeni saborski zastupnici smatraju da zakon o poljoprivrednom zemljištu parcijalno rješava probleme u poljoprivredi i vodi u centralizaciju te pogoduje velikim mastodontima i krupnom kapitalu, a ne poljoprivrednim proizvođačima i seljacima koji više nemaju povjerenja da će im država pomoći, što vladajući negiraju te ističu da će se poljoprivrednim zemljištem odsad moći koristiti više, bolje i jeftinije.

'Poljoprivreda je najvažnija privredna grana bez koje za Hrvatsku prosperiteta nema, a danas smo na dnu. Seljaci su prevareni i više nemaju vjere da im država hoće pomoći', rekao je Igor Češek (HDSSB) i ocijenio da će ih predloženi zakon 'dotući' jer negativno utječe na opstanak hrvatskoga sela i obiteljskih gospodarstava. Podsjetio je da je 2011. bilo 14,07 posto manje obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, a sada će, dodao je, 'ona biti dotučena' jer će se ono malo novca za potpore u poljoprivredi što su dobivali od jedinica lokalne samouprave slijevati u državnu blagajnu.

'Prijedlog zakona pogoduje velikim mastodontima i krupnom kapitalu, a na gubitku su poljoprivredni proizvođači', ocijenio je Češek i dodao da HDSSB neće poduprijeti prijedlog zakona koji podsjeća na televizijsku seriju 'Gruntovčani' u kojoj su oni koji hoće pošteno živjeti od svojega rada 'Dudeki'.

Hrvatski laburist Branko Vukšić smatra da predloženi zakon o poljoprivrednom zemljištu parcijalno rješava probleme u poljoprivredi te zamjera što prije toga nije donesena nova poljoprivredna strategija. 'Ne zna se što će se proizvoditi, po kojoj cijeni i tko će to otkupiti', rekao je Vukšić i ocijenio da bi svi umrli od gladi za šest mjeseci kad bi netko postavio zid oko hrvatskih granica jer su, dodao je, jedino mandarine i pileće meso ono čega imamo dovoljno.

Iako ocjenjuje nespornom vladinu namjeru da uvede više reda u dodjelu poljoprivrednog zemljišta, upozorava da sve treba dobro objasniti jer su, primjerice, kriteriji za zakup 'prilično mutni' i mogu postati kliconoše korupcije.

'Todoriću i novovjekim veleposjednicima država je prodala sedam posto najboljeg zemljišta u Hrvatskoj. Čini se da se u državi bez poljoprivredne strategije želi pogodovati korporativnim interesima', ocijenio je.

Marija Vukobratović (SDP) ustvrdila je kako sadašnje neodrživo stanje u poljoprivredi treba mijenjati jer Hrvatska proizvodi ispod razine vlastitih potreba i postala je uvoznik hrane. Upozorila je kako još nema točne evidencije poljoprivrednog zemljišta pa se brojke kreću od 1,03 do 3,2 milijuna hektara, od čega je 30 posto u državnome vlasništvu.

Podsjetila je da se državno poljoprivredno zemljište iskorištavalo na temelju programa raspolaganja, a neke jedinice lokalne samouprave nisu izradile takav program pa se ono iskorištavalo samo 49 posto.

'Sve što sprječava atomizaciju parcela treba podržati', ustvrdila je Vukobratović ocjenjujući važnima mjere za okrupnjavanje zemljišta te analizu tla, a predložila je i da se do drugog čitanja prijedloga zakona razmisli o mogućnosti da se novac od naknada za zakup zemljišta i ostalo uplaćuje u Fond Ministarstva poljoprivrede za navodnjavanje, povećanje vrijednosti tla i slično.

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina rekao je da će se novim zakonom omogućiti veće iskorištavanje poljoprivrednog zemljišta. 'Poljoprivredni proizvođači vape za poljoprivrednim zemljištem i zato ćemo povećati njezino korištenje - više, bolje, jeftinije', dodao je ministar.

Podsjetio je da je Agencija za poljoprivredno zemljište davno trebala početi raditi - ali nije, a 2012. godine, kako je rekao, stavljeno je u funkciju 20 tisuća hektara. 'To je preuzimanje odgovornosti, a ne centralizacija', istaknuo je dodao da će prioritet dobiti aktivni poljoprivredni proizvođači.

Petar Čobanković (HDZ) u replici je ocijenio netočnom tvrdnju da se dosad nije ništa radilo. 'Pa ne idemo u EU zato što smo im simpatični, malo bucmasti ili ne', dodao je.

Dinko Burić (HDSSB) istaknuo je pak da mala obiteljska gospodarstva i dalje propadaju, smanjuje se stočarski fond i proizvodnja mlijeka, smanjuju se poticaji i ulaganja pa je ministru Jakovini poručio da je 'nova vrsta elementarne nepogode' za poljoprivrednu proizvodnju. 'Seljaci su strahovali od tuče, a sada strahuju i od Jakovine', dodao je Burić.

Nakon replike Peđe Grbina (SDP), koji je stao u obranu prijedloga zakona, Zoran Vinković (HDSSB) mu je poručio kako se on ne bi miješao u poljoprivredu da dolazi iz Pule, nego bi komentirao lov tuna, na što mu je Grbin odgovorio kako je time uvrijedio istarske seljake te je uzvratio protupitanjem: 'Zašto vi onda raspravljate o brodogradnji?'

Nezavisni zastupnik Damir Kajin napomenuo je da seljaci trebaju doći do poticaja, do tržišta i do otkupa umjesto da pojedinci dobivaju stotine hektara poljoprivrednog zemljišta i lovišta, a zatim, kako je rekao, 'deposjediraju' ljude koji su ondje bili godinama. 'Ovaj prijedlog zakona je logičan izlaz iz hrvatskog bespuća zloporaba bez rada', ocijenio je Kajin.

>> Linić ne odustaje od poreza na nekretnine, Vlada krenula u kampanju na terenu

Prihvati li Sabor predloženi zakon, u Hrvatskoj će se ubuduće moći prodavati isključivo privatno zemljište, no ni to zemljište u idućih sedam godina neće moći kupovati stranci, budući da je takav moratorij ispregovaran s Europskom unijom.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene