Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Predstavljen nacrt budućeg kurikuluma

‘Novo doba ljudskih prava i demokracije u školama’

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U okviru projekta ‘Novo doba ljudskih prava i demokracije u školama’ danas je u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta predstavljen nacrt budućeg kurikuluma i programa obrazovanja učitelja, nastavnika i stručnih suradnika za provođenje predmeta građanskog odgoja i obrazovanja što ga je, u suradnji s ministarstvom, izradila Agencija za odgoj i obrazovanje te Mreža mladih Hrvatske zajedno s projektnim partnerima: Centrom za mirovne studije, Centrom za ljudska prava i GONG-om, uz financijsku podršku EU.

Po projektu udruga usavršavat će se nastavnici eksperimentalno u šest škola na područjima od posebne državne skrbi, a s paralelnom provjerom krenut će Agencija i nadležno ministarstvo u vidu komparativnog uzorka na šest osnovnih i srednjih škola s drugih područja.

Očekuje se da će program biti usavršen i da će se početi primjenjivati sa školskom godinom 2012./2013., rečeno je na predstavljanju nacrta kurikuluma i programa na kojemu je bio nazočan i ministar Željko Jovanović.

Pročitajte i ovo Ilustracija Škola pod opsadom Uhićena tinejdžerica: Nožem izbola tri osobe u srednjoj školi Radovan Fuchs Loše za škole Ministar Fuchs: "Škole na dan izbora neće raditi, ali..."

'Kroz ovaj predmet će se razvijati i poduzetnički duh, kroz ovaj predmet će se razvijati da bolje shvatimo sami seba ali i društvo u kojem se nalazimo, da bolje koristimo zakone koji su nam na raspolaganju. Upravo će i građanski odgoj omogućiti da se uspješnije borimo protiv korupcije', rekao je Jovanović. 

>> Otvoreno pismo Jovanoviću: Učitelji neugodno iznenađeni promjenana zakona bez sindikata

Svi smo odradili izuzetno velik posao i današnje predstavljanje je jedan od najvažnijih događaja u mandatu ovog ministarstva, nakon predstavljanja smjernica za izradu Strategije razvoja odgoja i obrazovanja, znanosti i tehnologije, ocijenio je ministar Jovanović naglašavajući kako je modernizacija nastavnih planova i programa osnovni cilj ministarstva.

‘Cilj nam je nova kvalitetnija škola iz koje će izlaziti učenici koji će u školu ići zbog života, a ne zbog ocjena’, rekao je Jovanović i dodao kako će se time pomoći učenicima da upoznaju sebe, razviju svoje talente i emotivnu inteligenciju te tako daju svoj konstruktivni doprinos društvu.

Podsjetio je kako će se u školu, osim građanskog odgoja, uvesti novi sadržaji: informatika u 1. razredu i zdravstveni odgoj koji će također uskoro biti predstavljen javnosti. Naveo je da će se kroz građanski odgoj razvijati i poduzetnički duh, bolje shvaćanje društva i bolje korištenje zakona te je izrazio uvjerenje da se da se kroz edukaciju još od osnovne škole može uspješnije boriti i protiv korupcije.

Potaknuti mlade da se zainteresiraju za društvena zbivanja

‘Ništa ne želimo uvesti preko noći, političkim dekretom, nego nakon temeljitog dogovora strukom i testiranja programa kako bi bi bio što kvalitetniji’, zaključio je ministar. Ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje Vinko Filipović podsjetio je da se program počeo pripremati od 1999. od dječjih vrtića do srednjih škola kroz različite module i uz nekoliko tisuća odgajatelja i nastavnika, a da se u posljednih nekoliko mjeseci intenzivno završava.

Građanski odgoj, smatra Filipović, trebao bi potaknuti mlade da se zainteresiraju za određena društvena zbivanja, da razviju svoju samosvijest i odgovornost te da uvažavaju različitosti. Zahvalivši svim sudionicima, izrazio je nadu da će kurikulum što prija zaživjeti u praksi.

Nacrt kurikuluma građanskog odgoja i obrazovanja, koji će biti obavezan u srednjoj školi, predstavila je Nevenka Lončarić Jelačić iz Agencije za odgoj i obrazovanje navodeći da je taj koncept usklađen s EU standardima i preporukama iz Povelje o odgoju i obrazovanju za demokratsko građanstvo i ljudska prava čime se želi postoći osposobljenost mladih ljudi da budu aktivni u svim područjima društvenog života.

‘Redovni predmeti postat će zanimljiviji i doživljajniji, a mlade će se naučiti kako da stvore nova znanja. Kroz kurikulum će se prepoznati u čemu je učenik jak i u čemu su njegove sposobnosti. Tako ćemo napraviti uspješnog učenika i uspješno društvo’, rekla je. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene