Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nema zabrana, ali...

U osnovne škole dolaze zdravi jelovnici!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Promjene od ove školske godine očekuju učenike osnovnih škola. U škole stižu novi zdraviji jelovnici. Iako nisu zabranjene, preporuka je da se ne daju namirnice pune šećera, gazirani napici i slične prerađevine. Takvi jelovnici već se godinama prakticiraju u velikom broju vrtića.

Na meniju vrtića nalaze se obroci poput paprike punjene puretinom i zobenim pahuljicama. Slični obroci stižu i u osnovne škole. Nema nikakvih zabrana nego samo preporuka što bi bilo najzdravije za djecu. 'Gazirana slatka pića, koncentrati za juhe, gotove juhe bi se trebali izbjegavati. Ako se konzumiraju mesne prerađevine, to bi trebale biti prerađevine u kojima se vidi mesna struktura, a ne pašteta i hrenovke', preporučuje doktor Krunoslav Capak iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Pročitajte i ovo Ilustracija Zanimljiva odluka Gradska vlast zabranila meso u školama i vrtićima: Na jelovniku je samo vegetarijanska hrana Zdravi obrok, ilustracija - 2 Izrađeni novi jelovnici Osiguran topli obrok za 1500 učenika: Stigli i novi, zdravi jelovnici

Kada se sa zdravom prehranom krene od malih nogu, djeca je vole. Dokaz su vrtićki mališani, koji od prvog dana u vrtićima jedu zdravo.

>> Koliko pazite na prehranu?

Zdravi obroci u školi samo su nastavak onoga što se u većini vrtića provodi već godinama. 'Dakako da smo mi htjeli iskoristi ovaj trenutak kad je stasala ta jedna generacija vrtićke djece kojoj su već uveli drugačije jelovnike i standarde prehrane', objašnjava doktor Capak.

U nekim školama već su prije preporuka uveli zdravije jelovnike. 'Djeca su zadovoljna. U početku je bilo malo teže naviknuti se, ali djeca to sve više i više prihvaćaju i roditelji naravno podržavaju takav program', kaže Tajana Bedaković Koren, ravnateljica OŠ Sv. Klara.

No ako im se ne nudi zdrava alternativa, djeca će jesti ono što ne treba. 'Oko 26 posto djece ima prekomjernu tjelesnu težinu. Od toga je 11 posto pretilo. Zato je važno da djeca osim u obrazovnim institucijama zdravo jedu i kod kuće.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene