Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

S&P smatra da Zagreb nema dovoljnu financijsku autonomiju da bi se učinkovito odupro značajnoj državnoj intervenciji te mu stoga predviđa pad kreditnog rejtinga.


AGENCIJA Standard & Poor's (S&P) objavila je novi izvještaj u kojem otkriva kako je smanjila prognozu kreditnog rejtinga Zagreba sa stabilne na negativnu. Zagreb zasad još uvijek ima BB+ rejting dok je Hrvatskoj prošlog tjedna rejting smanjen, piše Poslovni.hr.

Vezani članci Ilustracija Užas u Dalmaciji: Muškarac (58) zarobio Nepalce na Visu i mjesecima ih držao kao robove. Uzeo im dokumente i prisiljavao na rad Zdravko Marić Marić: "Jako je dobro što nas je Fitch ostavio u investicijskoj zoni. Doći će trenutak kada će pandemija biti iza nas, a onda..."

Naime, prema S&P gradovi i regionalne vlasti mogu imati rejting veći od države ako su njihove kreditne karakteristike bolje te im država  ne mora pomagati financijski, ali S&P smatra kako Zagreb više ne ispunjava te uvjete jer država mora povremeno intervenirati zbog čega će gradski rejting najvjerojatnije pasti, stoji u izvješću Standard & Poor'sa.

>> Standard & Poor's predviđa lošu budućnost za kreditni rejting Hrvatske

S&P smatra da Zagreb nema dovoljnu financijsku autonomiju da bi se učinkovito odupro značajnoj državnoj intervenciji, posebice promjenama u području stope podjele poreza. Stoga Zagreb ne može imati veći rejting od Hrvatske, navodi se u izvješću S&P-a.

Međutim, ako se poboljša rejting države, mogao bi se popraviti i rejting Zagreba.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook