Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Suđenje bivšem potpredsjedniku Hrvatskog fonda za privatizaciju Ivanu Gotovcu i poduzetniku Svjetlanu Staniću optuženima za primanje i davanje mita u slučaju 'Mali maestro' na zagrebačkom Županijskom sudu nastavljeno je saslušanjem prvih svjedoka, među kojima i bivšeg predsjednika Fonda Grge Ivezića.


Ivezić u svom iskazu nije izravno govorio o djelima iz optužnice kojom USKOK Stanića tereti da je Gotovca podmitio kako bi mu pogodovao da dođe do dionica Dalmacijavina i splitskog hotela Bellevue.

Vezani članci Lijekovi, ilustracija USKOK podigao optužnicu protiv liječnika: Za 3500 kuna mita pacijentima propisivao lijekove tvrtke drugookrivljenog Mito, ilustracija Ugrozio zdravlje ljudi zbog 3500 kuna mita? Propisivao lijekove pacijentima bez obzira na njihove stvarne potrebe

Ivezić je ispričao da je Fond bio zadužen samo za dokumentaciju i nacrt teksta natječaja koji su na daljnju odluku uputili Ministarstvu gospodarstva i Vladi, odgovornoj za prodaju svih tvrtki iz portfelja HFP-a vrijednosti veće od 100 milijuna kuna.

Tvrdi da sa svojim zamjenikom Gotovcem nikada nije razgovarao o prodaji tvrtki za koje je navodno bio zainteresiran Stanić. Poduzetnika koji osim u Hrvatskoj poslove ima i u BiH osobno ne poznaje, a o njemu je, kaže, doznao tek iz medija.

No, šef splitske podružnice HFP-a Joško Ivačić ispričao je da ga je Gotovac zatražio da ga poveže sa Stanićem kako bi 's njim popio kavu'.

'Stanića ranije nisam znao, a na prvom mi je sastanku rekao da je osim za Dalmacijavino zainteresiran i za ulaganje u turizam', kazao je Ivačić.

No, prodaju Damlacijavina usporavalo je neriješeno pitanje zemljišta, budući je dio zemlje u vlasništvu te tvrtke bio zaštićeno pomorsko dobro. Ivačić je zbog toga razgovarao i sa stečajnim upraviteljem Dalmacijavina, no to, tvrdi, nije učinio kako bi crpio informacije i kasnije ih prenio Staniću ili Gotovcu.

>> Prikazani tajni snimci Matanovića i Kuzmanovića

>> Maestro: Snimke primanja mita

Dodao je i da mu je dužnost bila davati informacije zainteresiranim poduzetnicima, a ne ih od njih skrivati.

Po riječima šefice opće vanjsko-pravne službe Fonda Marije Barbarić, rješavanje pitanja zemljišta na zaštićenom pomorskom dobru zahtijevalo je Državno odvjetništvo. U slučaj se, međutim, upleo i tadašnji potpredsjednik Vlade Damir Polančec koji je zatražio da se imovinsko pravni odnosi s Državnim odvjetništvom riješe za osam dana, kazala je.

>> Slučaj 'Maestro': Pouzdanik promijenio iskaz, Petlevski ostaje u pritvoru

>> Afera 'Maestro': Tenori i dalje u pritvoru

No, svjedokinja je ustvrdila da takvo što nije moguće jer se u tom roku ne može prirediti niti potpuna dokumentacija za taj posao.

O privatizaciji Dalmacijavina, tvrtke koja je nakon tri neuspjela pokušaja i danas u državnom vlasništvu svjedočili su i službenici HFP-a Ljubica Hanak i Joško Berker Bakota te bivši ravnatelj splitske lučke uprave Branko Grgić.

No, nekadašnji šef luke i direktor nogometnog kluba Hajduk u sudnici se zadržao tek nekoliko minuta. Kazao je, naime, da u potpunosti ostaje pri iskazu iz istrage, a nitko od stranaka u postupku nije mu postavljao dodatna pitanja.

>> 'Nadam se da ćemo otkriti 'dirigente' iz akcije Maestro'

>> Afera 'Maestro': Počinje suđenje i ostaloj osmorici

Gotovčev odvjetnik Ljubo Pavasović Visković novinarima je izjavio da je zadovoljan današnjim svjedočenjima te da za sada kao svjedoka ne planira pozvati ministra Polančeca spomenutog u postupku.

Stanića USKOK tereti da je Gotovcu kao mito poklonio peku i platio mu putovanje u Monte Carlo te ga potaknuo na zloporabu položaja i ovlasti kako bi mu omogućio da po što povoljnijim uvjetima dođe do dionica i imovine društava iz portfelja Fonda. Riječ je o dionicama Dalmacijavina i splitskoga hotela Bellevue. Osim toga, Stanić je, po tvrdnjama USKOK-a, Gotovca ugostio ga na svojoj 23-metarskoj jahti, ponudio mu pozajmicu za trgovanje na burzi, kao i mjesto svog savjetnika kada ode iz HFP-a.

Suđenje se, saslušanjem novih svjedoka, nastavlja sutra.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju