Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mali maestro

'S Gotovcem nisam razgovarao o prodaji Dalmacijavina'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Suđenje bivšem potpredsjedniku Hrvatskog fonda za privatizaciju Ivanu Gotovcu i poduzetniku Svjetlanu Staniću optuženima za primanje i davanje mita u slučaju 'Mali maestro' na zagrebačkom Županijskom sudu nastavljeno je saslušanjem prvih svjedoka, među kojima i bivšeg predsjednika Fonda Grge Ivezića.

Ivezić u svom iskazu nije izravno govorio o djelima iz optužnice kojom USKOK Stanića tereti da je Gotovca podmitio kako bi mu pogodovao da dođe do dionica Dalmacijavina i splitskog hotela Bellevue.

Pročitajte i ovo Ukrajinski ministar poljoprivrede Solski osumnjičen za korupciju Ne slaže se s optužbama Osumnjičen ukrajinski ministar: Priskrbio si je državno zemljište vrijedno milijune dolara? Dragan Kovačević - 2 On najavio kaznenu prijavu USKOK podigao optužnicu protiv Dragana Kovačevića: Za mito uzimao skupa odijela

Ivezić je ispričao da je Fond bio zadužen samo za dokumentaciju i nacrt teksta natječaja koji su na daljnju odluku uputili Ministarstvu gospodarstva i Vladi, odgovornoj za prodaju svih tvrtki iz portfelja HFP-a vrijednosti veće od 100 milijuna kuna.

Tvrdi da sa svojim zamjenikom Gotovcem nikada nije razgovarao o prodaji tvrtki za koje je navodno bio zainteresiran Stanić. Poduzetnika koji osim u Hrvatskoj poslove ima i u BiH osobno ne poznaje, a o njemu je, kaže, doznao tek iz medija.

No, šef splitske podružnice HFP-a Joško Ivačić ispričao je da ga je Gotovac zatražio da ga poveže sa Stanićem kako bi 's njim popio kavu'.

'Stanića ranije nisam znao, a na prvom mi je sastanku rekao da je osim za Dalmacijavino zainteresiran i za ulaganje u turizam', kazao je Ivačić.

No, prodaju Damlacijavina usporavalo je neriješeno pitanje zemljišta, budući je dio zemlje u vlasništvu te tvrtke bio zaštićeno pomorsko dobro. Ivačić je zbog toga razgovarao i sa stečajnim upraviteljem Dalmacijavina, no to, tvrdi, nije učinio kako bi crpio informacije i kasnije ih prenio Staniću ili Gotovcu.

>> Prikazani tajni snimci Matanovića i Kuzmanovića

>> Maestro: Snimke primanja mita

Dodao je i da mu je dužnost bila davati informacije zainteresiranim poduzetnicima, a ne ih od njih skrivati.

Po riječima šefice opće vanjsko-pravne službe Fonda Marije Barbarić, rješavanje pitanja zemljišta na zaštićenom pomorskom dobru zahtijevalo je Državno odvjetništvo. U slučaj se, međutim, upleo i tadašnji potpredsjednik Vlade Damir Polančec koji je zatražio da se imovinsko pravni odnosi s Državnim odvjetništvom riješe za osam dana, kazala je.

>> Slučaj 'Maestro': Pouzdanik promijenio iskaz, Petlevski ostaje u pritvoru

>> Afera 'Maestro': Tenori i dalje u pritvoru

No, svjedokinja je ustvrdila da takvo što nije moguće jer se u tom roku ne može prirediti niti potpuna dokumentacija za taj posao.

O privatizaciji Dalmacijavina, tvrtke koja je nakon tri neuspjela pokušaja i danas u državnom vlasništvu svjedočili su i službenici HFP-a Ljubica Hanak i Joško Berker Bakota te bivši ravnatelj splitske lučke uprave Branko Grgić.

No, nekadašnji šef luke i direktor nogometnog kluba Hajduk u sudnici se zadržao tek nekoliko minuta. Kazao je, naime, da u potpunosti ostaje pri iskazu iz istrage, a nitko od stranaka u postupku nije mu postavljao dodatna pitanja.

>> 'Nadam se da ćemo otkriti 'dirigente' iz akcije Maestro'

>> Afera 'Maestro': Počinje suđenje i ostaloj osmorici

Gotovčev odvjetnik Ljubo Pavasović Visković novinarima je izjavio da je zadovoljan današnjim svjedočenjima te da za sada kao svjedoka ne planira pozvati ministra Polančeca spomenutog u postupku.

Stanića USKOK tereti da je Gotovcu kao mito poklonio peku i platio mu putovanje u Monte Carlo te ga potaknuo na zloporabu položaja i ovlasti kako bi mu omogućio da po što povoljnijim uvjetima dođe do dionica i imovine društava iz portfelja Fonda. Riječ je o dionicama Dalmacijavina i splitskoga hotela Bellevue. Osim toga, Stanić je, po tvrdnjama USKOK-a, Gotovca ugostio ga na svojoj 23-metarskoj jahti, ponudio mu pozajmicu za trgovanje na burzi, kao i mjesto svog savjetnika kada ode iz HFP-a.

Suđenje se, saslušanjem novih svjedoka, nastavlja sutra.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene