Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Maestro

Maestro: Snimke primanja mita

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prikazivanjem novih USKOK-ovih tajnih snimki danas je na zagrebačkom Županijskom sudu nastavljeno suđenje u slučaju 'Maestro'.

Snimke ponovno prikazuju susrete prvooptuženog bivšeg potpredsjednika Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP) Josipa Matanovića s USKOK-ovim pouzdanikom Joškom Kuzmanićem ili se odnose na telefonske razgovore Kuzmanića s Matanovićem i drugim optuženicima.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Danas pred vijećem Vrhovnog suda Počeo žalbeni postupak u slučaju 'veliki maestro' Slika nije dostupna Zlouporabe položaja ‘Veliki maestro’ sutra na Vrhovnom sudu

Na audio snimkama je ponovno zabilježeno dogovaranje o proviziji koju je Matanović trebao dobiti kako bi ruskim investitorima omogućio izgradnju luksuznih apartmana na zemljištu bivše ciglane u Ninu.

Po Kuzmanićevim riječima, Matanović je po dovršetku posla trebao dobiti 1,5 milijuna eura, a kao garancija potpisan je i ugovor o depozitu.

Na danas prikazanim snimkama vidi se i kako Matanović na sastanku u jednom kafiću mijenja odredbe ugovora koji mu je Kuzmanić donio na uvid, a temeljem kojega je u uredu javnog bilježnika položen prvi dio 'naknade' u iznosu od 150 tisuća eura.

Vidljivo je i kako optuženi odvjetnik Juraj Parazajder s Kuzmanićem odnosi novac u javnobilježnički ured i ovjerava ugovor o depozitu.

Dogovarajući nastavak posla s ruskim investitorima Matanović je Kuzmaniću rekao da može osigurati tri glasa na kolegiju HFP-a i da bi trebao 'uzet jednog čovjeka iz sektora Marine Matulović Dropulić ili nekog iz Polančecova ureda'. Dodaje i da je Hrvatska 'plodno tlo' te da će, ako projekt prođe, biti još prilika za investicije.

Obrana se ponovno usprotivila prikazivanju snimki, tvrdeći da je USKOK-ov pouzdanik Matanovića poticao na kaznena djela. Tvrde i da je snimljeni materijal u suprotnosti s onim što je Kuzmanić govorio kao svjedok na sudu, pa ponavljaju da je riječ o nezakonitim dokazima.

Obrana sumnja i da je na dijelu snimki, koje se neće prikazati na raspravi, a koje i dalje ne mogu dobiti na uvid, netko od viših dužnosnika, budući da je 'Maestro' započeo kao antikorupcijska akcija protiv "nepoznatog počinitelja".

Predstavnici USKOK-a, međutim, odbacuju takve tvrdnje, ističući da su najviše pozicionirane osobe u ovom slučaju upravo tri bivša potpredsjednika HFP-a Matanović, Robert Peša i Ivan Gotovac kojemu se, zajedno s poduzetnikom Svjetlanom Stanićem sudi u izdvojenom postupku.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene