Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prikazani tajni snimci

VIDEO: Na snimkama Matanović traži milijun i po eura mita

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prikazivanjem USKOK-ovih tajnih snimki nekoliko razgovora prvooptuženog bivšeg potpredsjednika Hrvatskog fonda za privatizaciju Josipa Matanovića s USKOK-ovim pouzdanikom Joškom Kuzmanićem i ninskim gradonačelnikom Emilom Ćurkom nastavljeno je suđenje u slučaju ¸'Veliki maestro'.

U telefonskom razgovoru u travnju prošle godine Matanović obavještava Kuzmanića da ninski gradonačelnik u potpunosti podržava projekt ruskih investitora, odnosno izgradnju luksuznih apartmana na zemljištu bivše ciglane u Ninu, ali uz obeštećenje bivših vlasnika zemlje. Po Matanićevim riječima, Ćurko mu je spominjao iznos od 100 eura po četvornom metru, odnosno ukupno oko četiri milijuna eura.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Osvoji rock vikend u Londonu za cijelo društvo! Slika nije dostupna Kratki pregled 5 afera zvučnih naziva

>> 'Matanović tražio milijun i pol eura mita'

>> Prvi put prikazane tajne snimke u slučaju 'Maestro'

>> 'Nadam se da ćemo otkriti 'dirigente' iz akcije Maestro'

U razgovoru s Kuzmanićem spomenuo je i suoptuženog Roberta Pešu, također bivšeg potpredsjednika HFP-a kojega će, kako je rekao, upoznati sa situacijom te pozvati na razgovor 'da ne pravi probleme'.

U drugom tajno snimljenom telefonskom razgovoru Ćurko se zalaže za što veću otkupnu cijenu zemljišta, ponovno spominjući 100 eura po četvornom metru, te priznaje Matanoviću da je i on jedan od bivših vlasnika zemljišta koje bi trebalo obeštetiti.

'Ti njega iznajmiš za dva milijuna kuna'

Na video snimci susreta Matanovića i Kuzmanića u svibnju prošle godine u jednom kafiću prvooptuženi USKOK-ovog pouzdanika obavještava o zahtjevima ninskog gradonačelnika.

'Ti njega izmajmuniši za dva milijuna kuna', čuje se kako govori Matanović i dodaje da Ćurku treba dati 'neku lovu da šuti' jer 'može izvesti ljude na ulicu'. Za Ćurka je još rekao da je gradonačelnik HDZ-a kojeg se može politički i stranački stisnuti te da je 'kurva' jer koristi položaj da bi se namirio.

U razgovoru Matanović spominje i iznos od milijun i pol eura. Upravo je to iznos koji je, po tvrdnjama Kuzmanića, Matanović trebao dobiti po dovršetku posla.

Tijekom snimljenog sastanka s Kuzmanićem prvooptuženi ga je obavijestio i kako je Peši rekao da je "ovo intervencija s najvišeg vrha, Sanader, Rošin" te da 'nije bitan detaljan plan da bi smo izbjegli Marinu Matulović Dropulić'.

'Ako ste spremni dati lovu onda nema problema', kazao je Matanović, a na upit Kuzmanića ima li tri potrebna glasa na Kolegiju HFP-a odgovora kako su dvojica njegova 'Ako ste spremni dati lovu onda nema problema', kazao je Matanović, a na upit Kuzmanića ima li tri potrebna glasa na Kolegiju HFP-a odgovora kako su dvojica njegova. 'Ja dižem ruke za njih, pa će oni i za mene', kazao je. Na snimci se razumljivo čuje ime samo jednoga od njih - Ivana Gotovca, bivšeg potpredsjednika HFP-a kojemu se također sudi za korupciju, ali u odvojenom postupku nazvanom 'Mali maestro'.
Za donedavnog predsjednika Fonda Grgu Ivezića prvooptuženi je Kuzmaniću rekao da je 'pravi poslušnik' koji se 'boji' ministrice zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Marine Matulović Dropulić te da bi 'i portira pitao smije li nešto potpisati'.

Obrane osmero optuženih su na kraju današnje rasprave ponovno ustvrdile kako je riječ o nezakonitim dokazima te da su snimke naknadno montirane i 'antidatirane'. Tvrde da je cilj akcije 'Maestro' bio kompromitirati HDZ, a Kuzmanića nazivaju 'opasnim lašcem' i 'podmetačem koji nije dobro obučen od strane USKOK-a jer se služio nedopuštenim stvarima nastojeći uvući druge'.

Predstavnica USKOK-a Ksenija Pajić ponovno je odbacila sve primjedbe i ustvrdila da 'obrana politizira'.

Suđenje se nastavlja sutra prikazivanjem novih USKOK-ovih tajnih snimaka.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene