Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Rupel: Sastanak s Jandrokovićem neće riješiti pitanje ZERP-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel izjavio je u razgovoru za komercijalnu tv postaju POP-TV, da se Slovenija ne bi zadovoljila "polovičnim rješenjem" oko ZERP-a, nego da traži da Hrvatska "poštuje obveze" prema dogovoru državnih tajnika ministarstava vanjskih poslova iz 2004., po kojemu se ZERP ne primjenjuje na države članice EU-a.

Govoreći o svom prvom sastanku s novim hrvatskim ministrom vanjskih poslova Gordanom Jandrokovićem, do kojeg će idućeg tjedna, kako je rekao Rupel, doći na njegovu inicijativu, šef slovenske diplomacije je rekao da na njemu ne očekuje rješenje pitanja ZERP-a.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Doris Pack: Ne razumijem u čemu je problem s hrvatskim ZERP-om Slika nije dostupna Rupel: U tijeku je Rehnova inicijativa za poništenje odluke o ZERP-u

"Taj sastanak neće iscrpiti ni riješiti problem što ga Hrvatska ima s Europskom unijom", rekao je Rupel, ali je izrazio nadu da će sa sastankom doći do "nove dinamike" u odnosima s Hrvatskom. Dodao je da je i njegov nastup u Europskom parlamentu prošloga tjedna, koji je u Hrvatskoj izazvao ogorčene reakcije, bio namijenjen upravo tome, ali da je njime i odgovorio na neke hrvatske navode da je Slovenija lani odbijala kontakte te da glavni hrvatski pregovarač Vladimir Drobnjak nije dobio termin za razgovore sa slovenskim diplomatima.

Rupel je rekao da će se Drobnjak uskoro sastati u Bruxellesu sa slovenskim diplomatima, ali da termin prošle godine nije mogao dobiti jer je Ljubljana ocjenjivala da se oko ZERP-a, zbog izbornog procesa u Hrvatskoj, ništa ne može napraviti.

Upitan bi li Slovenija pristala da se dođe do kompromisa oko ZERP-a tako da se on preformulira u ekološku zonu, Rupel je rekao da bi to bilo kao "pristati na prijateljstvo s nekim tko te je ranio, a onda ponudio flaster".

ZERP je za Sloveniju ozbiljna stvar koju ne bi mogla popraviti izjava da se njime ne prejudicira granica na moru, jer ZERP polazi od pretpostavke da Slovenija nema izlaza na otvoreno more, pa slovenski ribari uopće ne bi mogli iz svojih teritorijalnih voda, pojasnio je slovenski ministar vanjskih poslova. Osim toga, kako je dodao, prema međudržavnom sporazumu o malograničnom prometu i suradnji, koji se u ribarskom dijelu zbog Hrvatske ne provodi, slovenski ribari smjeli bi loviti ribu sve do visine Vrsara u Istri, pojasnio je Rupel, tražeći da se za Hrvatsku primijeni princip Pacta sunt servanda, odnosno ugovore treba poštivati.

Pitanje ZERP-a nije više slovensko-hrvatski problem, nego stvar između Europske unije i Hrvatske, a rješenje s hrvatskim diplomatima traži povjerenik Europske komisije za proširenje Olli Rehn, pri čemu djeluje kao zastupnik interesa Slovenije i Italije, rekao je Rupel.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene