Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Rončević: Iduće godine pozivnica za ulazak u NATO

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar obrane Berislav Rončević izjavio je večeras u Osijeku kako očekuje da će Hrvatska u travnju iduće godine, na summitu NATO-a u Bukureštu, dobiti pozivnicu za pristup tomu savezu.

Govoreći na javnoj tribini "Republika Hrvatska i NATO - vojna, politička, ekonomska i znanstvena suradnja", u organizaciji Mladeži HDZ-a Osječko-baranjske županije, ministar Rončević je kazao kako nije točno da će ulazak u NATO zahtijevati veća izdvajanja gospodarstva za opremanje i moderniziranje Oružanih snaga, jer bi, dodao je, "razinu
obrambene sposobnosti morali održavati i da ne ulazimo u NATO".

Pročitajte i ovo Njemački vojnik Panzerbrigade 45 Njemačka rasporedila prve vojnike u jednu NATO članicu: Za tri godine tamo će biti stalno prisutni Njemački borbeni zrakoplovi Eurofighter Burno iznad Baltika Njemački borbeni zrakoplovi presreli rusku letjelicu

Napomenuo je kako je preporučeni standard NATO-a izdvajanje dva posto Bruto domaćeg proizvoda (BDP) za razvoj i održavanje obrambenog sustava. 

Procjenjuje se da će ga Hrvatska dosegnuti 2010., a kad ne bi
pristupila sustavu zajedničke obrane NATO-a, izdvajala bi 6,2 do 6,5 posto BDP-a, jer bismo sve elemente sustava morali razvijati sami, kazao je ministar obrane Rončević.

Također je rekao kako se procjenjuje da će Hrvatska, nakon pristupa NATO-u, za zajedničke fondove - civilni i vojni te proračun za zajedničku infrastrukturu - izdvajati 3,5 milijuna eura na godinu te za troškove održavanja vojnodiplomatske mreže 10 milijuna eura.

Ocijenio je da je NATO najbolja i najisplativija polica zaštite
hrvatskih nacionalnih interesa te da ulaskom u taj savez suverenih država nijedna država članica ne prenosi ni dio svoje suverenosti na savez.

"Ulaskom u NATO dobit ćemo najvišu razinu sigurnosti, što je u gospodarskom smislu najbolja pozivnica za nova ulaganja, bez čega nema novih radnih mjesta", rekao je ministar Rončević.

Na novinarski upit da prokomentira medijske napise o tome je li zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general Mladen Kruljac prošao sigurnosnu provjeru, ministar Rončević rekao je kako je general Kruljac prošao sigurnosnu provjeru.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene