Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ministar obrane Berislav Rončević izjavio je večeras u Osijeku kako očekuje da će Hrvatska u travnju iduće godine, na summitu NATO-a u Bukureštu, dobiti pozivnicu za pristup tomu savezu.


Govoreći na javnoj tribini "Republika Hrvatska i NATO - vojna, politička, ekonomska i znanstvena suradnja", u organizaciji Mladeži HDZ-a Osječko-baranjske županije, ministar Rončević je kazao kako nije točno da će ulazak u NATO zahtijevati veća izdvajanja gospodarstva za opremanje i moderniziranje Oružanih snaga, jer bi, dodao je, "razinu
obrambene sposobnosti morali održavati i da ne ulazimo u NATO".

Vezani članci Slika nije dostupna Ćosić: Ratifikacija protokola o pristupanju NATO-u gotova do ranog proljeća Slika nije dostupna Kongres SAD - Čestitke Hrvatskoj na pozivnici za NATO

Napomenuo je kako je preporučeni standard NATO-a izdvajanje dva posto Bruto domaćeg proizvoda (BDP) za razvoj i održavanje obrambenog sustava. 

Procjenjuje se da će ga Hrvatska dosegnuti 2010., a kad ne bi
pristupila sustavu zajedničke obrane NATO-a, izdvajala bi 6,2 do 6,5 posto BDP-a, jer bismo sve elemente sustava morali razvijati sami, kazao je ministar obrane Rončević.

Također je rekao kako se procjenjuje da će Hrvatska, nakon pristupa NATO-u, za zajedničke fondove - civilni i vojni te proračun za zajedničku infrastrukturu - izdvajati 3,5 milijuna eura na godinu te za troškove održavanja vojnodiplomatske mreže 10 milijuna eura.

Ocijenio je da je NATO najbolja i najisplativija polica zaštite
hrvatskih nacionalnih interesa te da ulaskom u taj savez suverenih država nijedna država članica ne prenosi ni dio svoje suverenosti na savez.

"Ulaskom u NATO dobit ćemo najvišu razinu sigurnosti, što je u gospodarskom smislu najbolja pozivnica za nova ulaganja, bez čega nema novih radnih mjesta", rekao je ministar Rončević.

Na novinarski upit da prokomentira medijske napise o tome je li zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general Mladen Kruljac prošao sigurnosnu provjeru, ministar Rončević rekao je kako je general Kruljac prošao sigurnosnu provjeru.