Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prijete da će povući djecu iz škola

'Žalosno je da nam u 21. stoljeću ne daju struju i vodu!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predstavnici Roma iz Slavonskog Broda došli su u Zagreb kako bi se požalili na neljudske uvjete u svom naselju jer im godinama odbijaju spojiti struju u vodu. Prijete da će povući djecu iz škola ako se ovaj problem ne riješi te su o svojim problemima progovorili za Novu TV.

Đorde Mitrović, predsjednik Vijeća romske nacionalne manjine za Slavonski Brod. kaže da su oni hrvatski branitelji koju su branili Hrvatsku kao i svi ostali.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pobjegao naoružan, ali bez plijena Pljačka i dojava o bombi povezani, ranjeni pljačkaš u životnoj opasnosti Slika nije dostupna Ured za nacionalne manjine: 'Poduzima se sve da se riješe problemi Roma Slavonskog Broda'

'Sramota je reći da nemamo struju i vodu u današnje vrijeme. Pričamo ovako prosto da me moji Romi razumiju ali i da me predsjednica Vlade razumije. Ja mislim da nas netko koči. Nazivaju me najgorim u Nacionalnom vijeću jer se stalno bunim. Uopće nema vode u romskom naselju u Slavonskom Brodu. Možda predsjednica Vlade niti ne zna za ovo jer svaka moja molba uopće ne ulazi u zapisnik', kaže Mitrović.

Najviše ih muči to što nemaju vode. 'Nama kažu 'vi ste Romi prljavi'. Pa zamislite vi da nemate vode u 21. stoljeću. A mi se kao spremamo za Europu. Ja u svojoj torbi imam vizit karte 10 članova Vijeća Europe. Oni mi kažu 'čujemo da nemate vode'. Ja to krijem od njih jer ne želim da bude kao u Čakovcu da Đorđe Mitrović tuži svoju državu', rekao nam je Đorđe Mitrović.

Mitrović kaže da jako cijeni premijerku Jadranku Kosor te traži neka se pozabavi ovim problemom. 'Zašto Slavonski brod ne može dobiti to malo vode i struje. Znači ja moram ići u Strasbourg da tužim svoju državu za koju sam se borio. Stvarno žalosno', poručuje Mitrović.

Mitrović kaže da je žalosno da u njihovoj ulici svijetli kao u Betlehemu. 'Vodovod ide dva metra od moje kuće. Nije mi jasno zašto se mi ne možemo prikopčati na tu prokletu vodu i struju. Netko nas koči, ali ne znam tko. Jako sam ljut na Ured za nacionalne manjine!' kaže Mitrović.

Mitrović poručuje da će sačekati jedan vrlo kratak rok jer se ne mogu drugačije boriti. 'Garantiram životom da ćemo povuci djecu iz škole. Drugačije ne možemo. Naša djeca ljeti i zimi budu vani po kiši. Nemamo društveni dom, nemamo se gdje sastati', poručio je Mitrović na kraju.

Veljko Kajtazi, autor hrvatsko-romskog rječnika je naglasio da je ovo velika sramota. 'U 21. stoljeću da nema struje i vode, to je stvarno žalosno. Žalosno je i što je naša premijerka predsjednica Povjerenstva nacionalnog programa za praćenje Roma. Ona mora rješavati problem Roma. Nas po popisu stanovništva ima 9653, to nije nikakav problem. Takva mala skupina, a tako velika država ne može riješiti problem Roma. Problem nije samo problem vode i struje. Akcijski plan i program koji prati Rome je jako malo učinio. Ove cetiri godine smo imali saborskog zastupnika koji nije apsolutno ništa ucinio. Imao je samo tri minuta javljanja u Saboru i tih 3 minute je bio protiv njegovih Roma. Kada su golf tereni u pitanju on je tu. Kad je sjednica nacionalnog vijeća o Romima onda njega nema. On je prvi potpisao sa vladajućom strankom, dakle mogli smo mnogo više učiniti sa vladajućom strankom.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene