Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nakon ručka dvojice predsjednika, Mesića i Sanadera u novoj studentskoj menzi bivše borongajske vojarne, malo se toga u proteklih godinu i pol dana dogodilo na pompozno najavljenom hrvatskom Harvardu. Unatoč obećanjima, u puni sjaj kampusa Borongaj do 2012. godine sve manje vjeruju i u zagrebačkom sveučilištu.


Studenti Hrvatskih studija, Prometa i Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta preseljeni na Borongaj skromni su u usporedbama njihovog kampusa s američkim Harvardom. No ljepše im je na Borongaju nego njihovim kolegama u skučenim prostorijama zagrebačkih fakulteta koji čekaju na preseljenje.

Vezani članci Gradilište buduće žičare Sljemenska žičara više nije upitna, ali pitanja je više no ikad: "Pitajte našu djecu o žičari, ona će je plaćati..." Radovi na Pelješkom mostu (Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL) Opet problemi s Pelješkim mostom: Radovi na pristupnim cestama zapeli u birokraciji

Da će na Borongaj još pokoji fakultet već nagodinu, kao što je najavljivano, ne vjeruju ni u zagrebačkom sveučilištu. Sve je upitnija i 2012. kao termin preseljenja većine fakulteta koji vape za prostorom. Ministar obrazovanja u to je predizborno vrijeme često spominjao i društvo znanja, no bageri su na njegovoj izgradnji u Borongaju nakon izbora stali. Primorac tvrdi da je to samo privremeno. 'U trenutku kada se dogode idejna rješenja i sve ostalo za što je zaduženo zagrebačko sveučilište, idemo sa izgradnjom ovoga najvećeg sveučilišnog kampusa koji je uistinu ponos Hrvatske', dodaje ministar.

Kojom brzinom i kojim novcem će se graditi ponos Hrvatske, sveučilištu nije jasno. 'Za sada nemamo nikakvih elemenata ili garancija ili planova kako će to izgledati. Mislio sam kako ću do kraja svog mandata imati tu sreću da ću otvoriti i poneki novi objekt, no to se očito neće dogoditi' kaže rektor zagrebačkog sveučilišta Aleksa Bjeliš.