Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novo mjesto za stare stvari

Više ne moraju tražiti servisere i krojače: Nova "uradi sam" radionica nudi besplatan popravak starih predmeta

Riječki Riperaj (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Riječki Riperaj (Foto: Dnevnik.hr) - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Riječki Riperaj (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Riječki Riperaj (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Riječki Riperaj (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Riječki Riperaj (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Riječki Riperaj (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Riječki Riperaj (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Riječki Riperaj (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Galerija 1/4 >>
Novim ekološki osvještenim projektom riječka Čistoća želi građane potaknuti na popravljanje starih predmeta. Na taj se način smanjuje gomilanje otpada, ali i razvijaju nove vještine.

Ako posjeduju neispravan kućanski uređaj nedovršene kuhinjske krpe, Riječani više ne moraju tražiti servisere i krojače. Naime, oni imaju Riperaj, mjesto za sitne popravke.

Pročitajte i ovo Ilustracija - 3 Sadašnjost i budućnost Nijedna zemlja nije imuna, a nose povijesnu odgovornost na leđima: 10 država poduzelo je važne korake Ilustracija Dovoljan je jedan poziv Nema potrebe da stari automobili završe u prirodi ili trunu po dvorištima: Pogledajte kako na njima možete zaraditi

Na raspolaganju su svi potrebni alati, a sve funkcionira na principu 'uradi sam'. Ipak, ako negdje i zapnete, tu je pomoć jer su vam na usluzi vrijedne domaćice i majstori.

"Jedno tri puta su bili s tlakomjerima. Bilo je tu onih koji su neispravni, krojenje spužvi, zakovice za ženske torbice", rekao je Zdravko Brletić, majstor u Riperaju.

I sve to je potpuno besplatno.

"Ali, ako se ustanovi da je potrebno nabaviti neki specijalni dio, onda se upućuje posjetitelja da to nabavi, gdje bi se moglo nabaviti. Nađe se i šifra od toga da mu se olakša i onda može ponovno doći na ugradnju", rekla je Bia Gec, krajobrazna arhitektica.

Na ruku im ide i nova europska direktiva kojom će od 2021. lakše do rezervnih dijelova. Cilj radionice je više popravaka i manje otpada. Ekologija se proteže kroz cijeli projekt pa je tako i žuti namještaj nekad bio smeće.

"On se uzeo s reciklažnog dvorišta, adekvatno se obradio, obojao te vratio u ponovnu upotrebu. Bubnjevi od veš mašine su prenamijenjeni u taburee na kotačićima i adekvatno oprani te tretirani od kamenca", rekla je Mirta Stipeč, krajobrazna arhitektica.

A kako starim predmetima udahnuti novi život, učit će se i na brojnim edukacijama. Vrata riječke gradske radionice otvorena su od ponedjeljka do subote.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene