Novim ekološki osvještenim projektom riječka Čistoća želi građane potaknuti na popravljanje starih predmeta. Na taj se način smanjuje gomilanje otpada, ali i razvijaju nove vještine.

Galerija


Ako posjeduju neispravan kućanski uređaj nedovršene kuhinjske krpe, Riječani više ne moraju tražiti servisere i krojače. Naime, oni imaju Riperaj, mjesto za sitne popravke.

Vezani članci Amazona (Foto: AFP) Izvješće od 1800 stranica potvrdilo: "Veliki dio prirode je izgubljen, ono što je ostalo - propada" Slika nije dostupna STIGAO 'ZELENKO' - Čišćenje Hrvatske od olupina nastavlja se s novim Renaultom

Na raspolaganju su svi potrebni alati, a sve funkcionira na principu 'uradi sam'. Ipak, ako negdje i zapnete, tu je pomoć jer su vam na usluzi vrijedne domaćice i majstori.

"Jedno tri puta su bili s tlakomjerima. Bilo je tu onih koji su neispravni, krojenje spužvi, zakovice za ženske torbice", rekao je Zdravko Brletić, majstor u Riperaju.

I sve to je potpuno besplatno.

"Ali, ako se ustanovi da je potrebno nabaviti neki specijalni dio, onda se upućuje posjetitelja da to nabavi, gdje bi se moglo nabaviti. Nađe se i šifra od toga da mu se olakša i onda može ponovno doći na ugradnju", rekla je Bia Gec, krajobrazna arhitektica.

Na ruku im ide i nova europska direktiva kojom će od 2021. lakše do rezervnih dijelova. Cilj radionice je više popravaka i manje otpada. Ekologija se proteže kroz cijeli projekt pa je tako i žuti namještaj nekad bio smeće.

"On se uzeo s reciklažnog dvorišta, adekvatno se obradio, obojao te vratio u ponovnu upotrebu. Bubnjevi od veš mašine su prenamijenjeni u taburee na kotačićima i adekvatno oprani te tretirani od kamenca", rekla je Mirta Stipeč, krajobrazna arhitektica.

A kako starim predmetima udahnuti novi život, učit će se i na brojnim edukacijama. Vrata riječke gradske radionice otvorena su od ponedjeljka do subote.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr