Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Radnici zajedno'

Rijeka: Zvižduci za Kosor, Šukera i Kalmetu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uz gromki zvižduk upućen premijerki Jadranki Kosor te ministrima Božidaru Kalmeti i Đuri Popijaču danas je održan veliki riječki sindikalni prosvjed u organizaciji Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) na kojem se u središtu grada, na Trgu 128. i Trgu 111. brigade HV-a, pod geslom 'Radnici zajedno' okupilo nekoliko tisuća ljudi.

Skup je organiziran kako bi nazočni digli glas protiv nepravde koju osjeća 320.000 građana bez posla, 116.000 onih kojima je otkazan ugovor o radu, 70.000 radnika koji rade a ne primaju plaću, 71.000 radnika proglašena viškom, te 1,2 milijuna umirovljenika koji životare na rubu egzistencije, poručeno je s prosvjeda. 'U Hrvatskoj može raditi tri milijuna ljudi, ali milijun i pol ih ne radi, na Zavodu za zapošljavanje je 90.000 mladih koji nemaju niti dana radnog staža. Hoćemo raditi i biti plaćeni za svoj posao', rekla je predsjednica SSSH-a Ana Knežević.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković se pohvalio: "Prosječna plaća narasla je za gotovo 500 eura" Stjepan Topolnjak Novi dodatak Postignut dogovor Vlade i sindikata: Rastu plaće, božićnica 300, a uskrsnica 100 eura

Najavila je da je danas u Rijeci tek početak prosvjeda jer će sindikati 23. travnja organizirati jednosatni štrajk solidarnosti svih radnika u državi. Na Praznik rada, 1. svibnja, u većini hrvatskih gradova radnici će ponovno izaći na ulice, a ako se Vlada ni tada ne osvijesti krajem svibnja bit će organiziran opći štrajk koji će paralizirati cijelu zemlja, upozorila je Knežević. V. d. predsjednik Sindikata metalaca Hrvatske Vedran Dragičević ustvrdio je kako se u Hrvatskoj dnevno gubi 500 radnih mjesta, a nikoga nije briga.

'Brodogradilište 3. maj je mercedes hrvatske industrije, ne damo ga, kao niti ostala hrvatska brodogradilišta', istaknuo je Dragičević te poručio političarima da bez gospodarstva nema državnog proračuna, niti njihovih plaća. 'Ne bojimo se raditi, bojimo se doći kući, pogledati našu djecu u oči i reći im da nemamo plaću i da ne znamo što će sutra jesti', uzviknuo je Dragičević, što je okupljeno mnoštvo popratilo snažnim pljeskom. Predsjednik Sindikata graditeljstva Hrvatske Mirko Štorga pozvao je poslodavce da prestanu otpuštati radnike, a Vladu da prestane s 'bjesomučnom rasprodajom svega što u zemlji vrijedi i sve većim zaduživanjem'.

Radnici koji još rade u gospodarstvu ne mogu više izdržati šikaniranje pa bi vlast trebala napokon početi razmišljati o onima koji pune državni proračun, dodao je Štorga. Glavni sindikalni povjerenik u Rafineriji nafte Rijeka Ivica Perinić podsjetio je političare da nema nedodirljivih niti nezamjenjivih, a povjerenik Sindikata turizma i usluga Hrvatske u Grand hotelu Adriatic Opatija Igor Spinčić podsjetio da zaposleni u turizmu imaju 15 posto niže plaće od prosjeka. Među prosvjednicima su bili i riječki branitelji i studenti, a Zoran Knežević s Tehnološkog fakulteta u Rijeci izrazio je zabrinutost hoće li uopće moći pronaći posao, te Vladu optužio da se zakonom štiti od dolaska prosvjednika na Markovu trgu. U središte Rijeke su iz svojeg brodogradilišta došli i radnici 3. maja koji su upozorili kako ih ništa neće spriječiti da dođu na Markov trg ako Vlada ne spasi brodogradilišta ili ne omogući da 3. maj radnici preuzmu na pet godina i spase ga sami. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene