Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nova provokacija iz Italije?

Na stotu godišnjicu osvajanja Rijeke Trst diže spomenik ocu talijanskog fašizma. Trebaju li reagirati Vlada i Ministarstvo vanjskih poslova?

Plakat u Trstu (Foto: Dnevnik.hr)
Plakat u Trstu (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Plakat u Trstu (Foto: Dnevnik.hr) Plakat u Trstu (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Rijeka (Foto: Dnevnik.hr) Rijeka (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Tea Perinčić (Foto: Dnevnik.hr) Tea Perinčić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Građanin komentira (Foto: Dnevnik.hr) Građanin komentira (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +1 Riječke umjetnine (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/6 >>
Povodom stote godišnjice okupacije Rijeka priprema izložbu kojom će prikazati šesnaestomjesečnu vladavinu talijanskog začetnika fašizma D’Annunzija. U isto vrijeme Trst slavi D'Annunzija i baš na dan okupacije Rijeke planira mu podići spomenik.

12. rujna navršava se sto godina otkad je D'Annunzio, na poziv riječkih iredentista, sa svojim paravojnim postrojbama crnokošuljaša umarširao u Rijeku, potom proglasio vlastitu nezavisnu državu pod nazivom Talijanska uprava za Kvarner.

Pročitajte i ovo Ilustracija Slijedi obdukcija Muškarac pao iz čamca i poginuo, policija istražuje uzrok smrti Podizanje brane u Hrvatskoj Kostajnici Vodostaj u stalnome rastu VIDEO Pripreme za obranu od poplave u Hrvatskoj Kostajnici: "Napokon i mi imamo branu"

12. rujna u Rijeci se otvara i izložba pod nazivom "D'Annunzijeva mučenica". Tea Perinčić, povjesničarka i autorica izložbe, objašnjava kako je D'Annunzio okupirao Rijeku i ondje osnovao paradržavu.

"Za sve građane Rijeke to je bilo doista teško razdoblje, u kojem su zapravo stavljene postavke svih onih fašističkih i nacionalističkih režima", napominje.

Guvernerova palača, danas Pomorski i povijesni muzej u kojem se postavlja izložba, bila je njegova rezidencija. Iako D'Annunzio s Trstom nema dodirnih točaka, tamošnje gradske vlasti izdvojile su 340 tisuća eura za izložbu njegovih osobnih stvari u toj galeriji. Pripremaju i postavljanje kipa.

Svoj treći kip D'Annunzio će dobiti upravo u Trstu na Trgu burze. Ne zna se još točno koji će biti datum kada će on biti ovdje postavljen, međutim pretpostavlja se da će to biti upravo 12. rujna, kada je on sa svojim sljedbenicima krenuo put Rijeke kako bi je osvojio i pripojio Italiji. To će biti kip na kojem će on sjediti na klupi i čitati knjigu.

Hrvati koji žive u Trstu suzdržani su u vezi s tim. "Bila su to vremena u kojima je još uvijek bilo teritorijalnih nedoumica i to su stvari koje danas više ne bi trebale postojati jer smo svi građani Europe", napominje Gianluca iz Trsta.

"Treba poštovati oba pogleda na događaj. Ispravno je i da se D'Annunzio smatra 'herojem' i važnim za Italiju i ispravno je da Hrvati imaju svoje heroje i patriote", kaže Alberto iz Trsta.

"Ovakvim načinom obilježavanja stote godišnjice okupacije Rijeke dio talijanske politike i dalje pokazuje svoje pretenzije prema Istri, Rijeci i Dalmaciji", kaže riječki gradonačelnik Vojko Obersnel.

"Činjenica je da u Italiji jača konzervativna nacionalistička stranka koja se ustvari skriva pod imenom suverenističke stranke, ali u principu nastupa, ja bih se usudio reći, s pozicije neofašističke stranke", napominje Obersnel.

Na provokaciju bi, zaključuje, trebali reagirati Vlada i Ministarstvo vanjskih poslova jer nije u duhu europske politike koju obje države razvijaju.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene