Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"OPET STE NA ŠTIKLAMA"

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel izvrijeđao HDZ-ovu vijećnicu, incident osudili iz HDZ-a, ali i iz Foruma žena SDP-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gradska vijećnica Grada Rijeke u četvrtak je bila poprište sukoba mišljenja vijećnika i verbalnog ispada gradonačelnika Vojka Obersnela.

Za vrijeme rasprave o izboru za intendanta HNK u Rijeci Ivana pl. Zajca sve je kulminiralo incidentom koji je zabilježen i na snimci. Na javni natječaj javio se kao jedini kandidat dosadašnji intendant Marin Blažević i Vijeće je glasalo za njegov reizbor. Prije i nakon glasanja rasprava o njegovu radu i reizboru je bila burna.

Pročitajte i ovo Peđa Grbin POSTIZBORNA KOMBINATORIKA Grbin o pregovorima s Domovinskim pokretom i Milanoviću: "Ja mu na tome zahvaljujem" HDZ prozvao Peđu Grbina preko Facebooka Izbori su za tjedan dana HDZ prozvao Grbina: "Abdicirao je, a sada se hoće sučeljavati"

Nadglasavanje, nesuvisle svađe i nadmudrivanje prerasli su u viku u kojoj je gradonačelnik Grada Rijeke Vojko Obersnel u jednom trenutku viknuo vijećnici HDZ-a Ivoni Milinović: "Dajte se koncentrirajte, ili ste opet na visokim štiklama pa to utječe na vaše raspravljanje?!".

 

Niti nakon toga nisu se stišale strasti u gradskoj vijećnici. Slijedila je rasprava o projektu obnove Palače šećerane i broda Galeb. Ona je potrajala do petka, do ranih jutarnjih sati. Ono što ju je obilježilo, bio je nastavak nadglasavanja i prekid sjednice bez donesenog rješenja.

Ponašanje riječkog gradonačelnika Vojka Obersnela i njegov verbalni napad na HDZ-ovu vijećnicu osudio je HDZ, oporbena stranka u riječkom Gradskom vijeću. Uvrede koje je Obersnel izgovorio na račun njihove vijećnice Ivone Milinović smatraju uvredom za sve žene. Gradonačelnika optužuju za nasilnički verbalni ispad i ističu da se sve pokušalo zataškati.

Priopćenje riječkog HDZ-a prenosimo u cijelosti.

"Hrvatska demokratska zajednica najoštrije osuđuje novi nasilnički verbalni ispad gradonačelnika Rijeke Vojka Obersnela nad vijećnicom HDZ-a u Gradskom vijeću Grada Rijeke Ivonom Milinović na posljednjoj sjednici. Čak i ako je od SDP-a i Obersnela, previše je!

Sramotnim uvredama koje ne želimo ni ponavljati, gradonačelnik Obersnel ne vrijeđa samo našu kolegicu i vijećnicu Milinović, već sve žene opisujući njih i njihov rad kroz objekt štikle! Dodatnu sramotu nesvakidašnjem događaju pridonio je i predsjednik Gradskog vijeća Grada Rijeke Andrej Poropat koji se ni slovom nije oglasio u priopćenju kojeg je poslao nakon sjednice.

Štoviše, cijeli incident se nastojao zataškati najprizemnijim oblikom cenzure nad građanima Rijeke i javnosti - brisanjem dijelova snimke sjednice i gašenjem mikrofona. Nažalost, na nekulturu Vojka Obersnela građanke i građani Rijeke i šira javnost već je naučena. Fizički nasrtaj i lomljenje kišobrana jednoj gospođi te napad i uvrede na novinare dokazuju da je ovakvo ponašanje gradonačelnika pravilo, a ne iznimka.

Iako je u ovom, još jednom u nizu incidenata Vojka Obersnela, žrtva naša vijećnica Ivona Milinović, prave žrtve su Riječanke i Riječani čiji je grad unazađen katastrofalnim vođenjem grada politikom SDP-a i Vojka Obersnela. Na mnoge od pogubnih odluka upravo je svojim predanim radom ukazivala vijećnica Milinović, u čemu možda i leži motiv ovog osobnog napada na nju. Vjerojatno na ovakav 'karakter' misle SDP-ovci i njihov bivši šef i aktualni predsjednički kandidat Zoran Milanović, samoprozvani 'predsjednik s karakterom'.

Isti onaj Milanović koji je poručio ženama: 'Izborite se, budite bolje, pametnije, inteligentnije, lukavije i zaboravit će da ste žene'. Europska prijestolnica kulture 2020. godine Rijeka i njezini građani ne zaslužuju za prvog čovjeka grada imati tako nekulturnu osobu", navodi se u priopćenju HDZ-a Primorsko-goranske županije kojeg potpisuje tajnik Dinko Beaković.

Incident osudile i žene iz SDP-a

Incident u Gradskoj vijećnici Grada Rijeke osudio je i Socijaldemokratski forum žena. Kako stoji u njihovom priopćenju, osuđuju Obersnelov napad na vijećnicu, verbalnu agresiju i obezvrijeđivanje žena. Navode da ih užasava takvo ponašanje koje svima šalje poruku da ženama nije mjesto u politici.

Reakciju Socijaldemokratskog foruma žena SDP-a prenosimo u cijelosti.

"Saznavši iz medija za incident koji se dogodio u riječkom gradskom vijeću, prema kojem je gradonačelnik Rijeke neprimjereno reagirao na vijećnicu oporbene stranke, Ivonu Milinović, Socijaldemokratski forum žena ističe kako osuđuje svaku vrstu napada, verbalne agresije i obezvrijeđivanja žena, bez obzira s koje strane političkog spektra dolazilo.

Koliko je nužno djelovati na iskorjenjivanju nasilja svake vrste u obitelji, na radnom ili javnom mjestu, ističemo kako ni politika nije i ne smije biti izuzeta iz toga. Svijet i Hrvatska su se već puno puta osvjedočili koliko su političarke izložene seksističkim komentarima, napadima, pa sve do najekstremnijih i najstrašnijih slučajeva njihova ubojstva. Takva ponašanja, osim što užasavaju, šalju svima i poruku da ženama u politici nije mjesto.

Stoga Forum žena naglašava kolegama, političarima i dužnosnicima da je pristojna komunikacija prema ženama i muškarcima jednako bitna kao i pošten, korektan i marljiv rad. Socijaldemokratski forum žena SDP-a, kao što vam je poznato, nije imao, nema i neće imati dvostruka mjerila u osudi seksizma i iskazivanja rodnih stereotipa, bez obzira o kome se radi, bio to njihov stranački kolega ili bilo tko drugi, kao i što će zastupati prava žrtve napada bez obzira iz koje političke opcije ona dolazi", piše u priopćenju iz Socijaldemokratskog foruma žena SDP-a.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene