Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Imaju uvjete

Jadran Galenski SPAS za imunološki?! Planiraju proizvoditi virusna cjepiva

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jadran Galenski planira se fokusirati na virusna cjepiva, ali ima svoje uvjete. Sindikati samo traže nastavak proizvodnje i zadržavanje 192 radnika Imunološkog zavoda.

Propast Imunološkog zavoda veliki je skandal! Tvrtka koja je od strateškog interesa za Republiku Hrvatsku, solventna, bez poreznog duga i koja podmiruje obveze svojim radnicima - otišla je u stečaj. Država traži strateškog partnera.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna u Brezju kod Svete Nedjelje Renesansa Imunološkog zavoda? Hrvatska će graditi tvornicu cjepiva, Beroš obišao lokaciju Imunološki zavod - 1 tvornica cjepiva kao spas Radnici Imunološkog nakon novih obećanja: "Stiglo je sve prekasno", "Ovo je odluka koju treba pozdraviti, ali je tek prvi korak"

A da je osigurala 75 milijuna kuna za novi prostor Zavoda, ništa od toga se ne bi događalo. Radnici su dobili otkaze. A Republika Hrvatska sve pripravke mora nabavljati u inozemstvu po znatno većoj cijeni.

Lidija je 20 godina radila u Imunološkom zavodu. Jučer joj je uručeno rješenje o otkazu.

'Vlada pokušava spasiti Imunološki zavod'

"Mi jedino što znamo je da smo na Zavodu za zapošljavanje - to je ono što je sigurno. A sad možda vam se posreći pa možda još dobijete 3 mjeseca za dovršavanje nekog poslova", kaže Lidija Jagarinac.

Imunološki Zavod ima 3 osnovne proizvodnje - virusnih cjepiva, bakterijskih cjepiva i krvnih derivata.

Agencija za lijekove oduzela im je dozvolu za proizvodnju krvnih derivata i bakterijskih cjepiva jer im prostorije nisu adekvatne. A kako im to iznosi 79 posto prihoda, direktor je morao pokrenuti stečaj. Sindikati za sve krive Vladu koja nije dala 75 milijuna kuna za nove prostore i tako spasila tvrtku.

Kakav apsurd: Likvidna i solventna tvrtka završila u stečaju!

"Ukoliko budemo uvozili pripravke od krvnih derivata za 3 godine smo obje proizvodnje izgubili na razlici u cijeni što ćemo plaćati nekom drugom" , tvrdi Ivan Tomac iz Sindikata EKN-a.

HZZO će drugima skuplje plaćati preparate

Zavod u plazmama trenutačno ima oko 76 milijuna kuna zaliha koje bi mogle propasti. A zbog zabrane rada - HZZO će preparate koje je kupovao od Zavoda plaćati znatno skuplje drugima.

"Drugi proizvođači znači jesu nešto skuplji, za očekivati je neko povećanje cijena u odnosu na cijene koje smo imali do sada, zbog manje konkurentnosti, ali to je cijena koju ćemo morati platiti do uspostave ponovne proizvodnje", objasnio je Luka Vončina, pomoćnik ministra zdravlja.

Zašto je država dopustila stečaj likvidne, solventne tvrtke od strateškog interesa - nema odgovora, danas svi prebacuju odgovornost.

Grčić: Pitajte Vrdoljaka

"Ono što mi pokušavamo naći je partnere koji bi ušli u proizvodnju određenih proizvoda iz asortimana i tako omogućili nastavak poslovanja u Imunološkom Zavodu u ovoj ili onoj organizacijskoj formi. Kad ćemo to znat? To jest kad ćete vi to znat? Radi se na tome. Ministarstvo gospodarstvo radi na tome, pa možete pitati ministra Vrdoljaka", rekao je potpredsjednik Vlade Branko Grčić.

Ministar Vrdoljak o toj temi već danima ne želi razgovarati. Radnike Imunološkog zavoda cijela situacija ne čudi.

"To vam je obično tako. Državni ste kad je ovako, ali kad trebate od države dobiti novce, onda ni jedne kune nemate", kaže Lidija Jagarinac.

Riječka tvrtka spominje se kao novi partner

Kao novi strateški partner spominje se riječka tvrtka Jadran Galenski koja se planira fokusirati na virusna cjepiva, ali ima svoje uvjete.

"Da se značajno investira u novu tehnologiju, da se investira u novi pogon za sterilnu farmaceutsku proizvodnju, da se dalje investira u razvoj proizvoda, prije svega mislim na cjepivo za mumps i pod uvjetom da se nađu izvori financiranja da bi se sve to skupa realiziralo", rekao je Ivo Usmiani, vlasnik laboratorija Jadran Galenski.

Tko god bio novi partner - sindikati samo traže nastavak proizvodnje i zadržavanje 192 radnika, jer Imunološki Zavod ima 120 godina iskustva i stručne ljude, a za zemlju u kojoj se pokušava razviti gospodarstvo i povećati BDP, ugasiti proizvodnju nema smisla.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene