Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Peteročlana posada ribarskog broda "Palanda" spašena je u srijedu kod Cresa zahvaljujući akciji djelatnika Lučke ispostave Rab koji su ih prebacili na sigurno s tonuće brodice, izvijestilo je u četvrtak Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture.


Akciju u creskom akvatroriju koordinirala je Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka).

Vezani članci Slika nije dostupna VIDEO Dramatična potraga za više stotina nestalih nakon prevrtanja broda Slika nije dostupna Skočili s brodice kako bi se spasili od iznenadnog naleta jahte

Poziv su zaprimili oko 15 sati zbog opasnosti od potonuća uslijed jakoga prodora mora u potpalublje ribarice. Posada, naime, nije uspjela iscrpiti more iz potpalublja zbog kvara na brodskim instalacijama te su, uslijed ubrzanoga naplavljivanja i opasnosti od potonuća, uputili poziv pogibelji. Rapski spasioci su petero neozlijeđenih brodolomaca prekrcali na službeno plovilo te ih prevezli na sigurno, stoji u priopćenju.

U očevidu je dosad utvrđeno da je voditelj ribarice G.P. poziv pogibelji uputio nakon što je primijećen prodor mora u potpalublje zbog čega je brod dužine 20 metara, s oko 200 litara pogonskoga goriva, potonuo nedaleko rta Sveti Duh, s istočne strane otoka Cresa. Ustanovljeno je da je brod potonuo na dubinu od oko 88 metara uz manje onečišćenje mora. Očevidom će se još utvrditi je li uz naplavljivanje bio u pitanju bio i dodatni tehnički kvar, dužina plovidbene linije i slično. (Hina)