Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Ribarska kuća prodana za 650 000 eura

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stančić u Dubrovniku od 44 kvadrata prodan je za 680 tisuća eura, na Braču, u Pučišćima, ribarska kućica za 650 tisuća, a za ljetnikovac od 150 kvadrata s 40 hektara "okućnice" kod Sutivana poduzetnik Ivan Kapetanović platio je 8,6 milijuna eura.

Prodaja stančića od ciglih 44 kvadrata u centru Dubrovnika za astronomskih 15.454 eura po kvadratu, što je po dostupnim podacima najviša dosad postignuta cijena stambenog prostora na obali, uklopila se u novi trend na hrvatskom tržištu: traži se isključivo dobra lokacija i procjenjuje njezin potencijal, dok je doba kupnje već uređenih i luksuzno opremljenih nekretnina - prošlost. Takvih je uostalom, po riječima dilera nekretnina, na obali ionako gotovo pa nestalo, prenosi Slobodna Dalmacija.

Pročitajte i ovo Dva eura, Ilustracija Vrijednost im raste Imate kovanicu od dva eura? Dobro je pogledajte, možda držite kolekcionarski primjerak Euro - 3 13 mjeseci Život uz euro nekima zvuči kao iz bajke, a drugima kao iz vica: Tko je napunio blagajnu, a tko preživljava?

U najnovijemu dubrovačkom slučaju radi se o stanu smještenom na samim gradskim zidinama, s prekrasnim pogledom na otok Lokrum i pučinu, a kupac koji je za njega pristao platiti 680 tisuća eura zasad je nepoznat.

Jedna od najskupljih dosad prodanih nekretnina na dubrovačkom području bila je vila bivšega američkog veleposlanika u Hrvatskoj Williama Montgomeryja u Cavtatu: nakon nekoliko mjeseci oglašavanja prodaje, prošle godine kupio ju je bivši tenisač Thomas Muster za devet milijuna kuna (oko 1,2 milijuna eura). Kako sam objekt ima tek stotinjak kvadrata, prosječna cijena od oko 12 tisuća eura svrstava ga u red najskupljih u Hrvatskoj. 

U razredu do 10 tisuća eura po kvadratu, pak, u strogom centru Splita trenutno se prodaje čak nekoliko stanova, dok gradom istodobno krstare kupci s prepunim džepovima novca koje planiraju potrošiti. Ovih dana  prodat će se i jedan omanji stan na samoj Rivi čija cijena je već prešla pola milijuna eura. 
Na splitskom području u posljednje vrijeme najskuplje je prodana famozna vila Stupalo na Mejama, remek-djelo arhitekta Dinka Kovačića, koju je nakon problema vlasnika s dugovima i ovrhama na koncu kupio poduzetnik Svjetlan Stanić. Po neslužbenim informacijama, kuća od 260 kvadrata te 2100 kvadrata okućnice prodana je za oko dva i pol milijuna eura - ili desetak tisuća po kvadratu stambenog prostora. 

Kada bi se gledao samo stambeni prostor, apsolutno najskuplja nekretnina prodana u Hrvatskoj - a zasigurno i šire - bio bi ljetnikovac od 150 kvadrata u blizini Sutivana na otoku Braču. On je, naime, prodan za nevjerojatnih 8,6 milijuna eura, no stvar postane jasnija zna li se da je kupac poduzetnik Ivan Kapetanović, koji za Brač ima puno ambicioznije planove od obnove ljetnikovca, te da u "paketu" s objektom ide i 40 hektara "okućnice". 

Slični argumenti, dakle pozicija i pripadajuće zemljište, napumpali su i cijenu nekadašnje ribarske kućice u uvali pored Pučišća na Braču. Cijena: 650 tisuća eura.

U Podstrani, naselju u predgrađu Splita poznatom po luksuzno uređenim kućama i znatno manje luksuznom infrastrukturom, u posljednje vrijeme prodana je tek jedna značajnija nekretnina - objekt na samoj obali, koji je projektirao Jerko Rošin. Kupac je zasad nepoznat, no neslužbeno nam je potvrđeno da je dosegnuta oglašena prodajna cijena od milijun i pol eura. Na šibenskom području, pak, neslužbeni rekorder je barokni ljetnikovac u Sutomišćici na otoku Ugljanu, uz cijenu od - za Dubrovnik i Split "mršavih" - 650 tisuća eura. 

Dalmatinski trgovci nekretnina u neslužbenim razgovorima kazat će da se situacija na tržištu u posljednjih godinu dana znatno pogoršala: istina, zanimanje kupaca i dalje je prilično veliko, no većini njih ipak je prilično teško objasniti zašto plaćaju u europskim okvirima prosječne cijene za, primjerice, stan bez kanalizacije u centru Splita i zašto je sve manje slobodnih luksuznih kuća i stanova. U takvoj situaciji sve je manje privatnih osoba kao kupaca, a sve više stranih tvrtki i investitora koji, bez obzira na visoke cijene, računaju da će na nekretninama na dobrim lokacijama ipak solidno zaraditi. 

A to je pokazatelj da hrvatsko tržište i dalje usprkos svemu - raste.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene