Dan poslije odluke o arbitraži u Hrvatskoj i Sloveniji analiziraju se detalji odluke koju Slovenci žele provesti, a Hrvatska je ne prihvaća, a po kojoj je Savudrija većim dijelom pripala Sloveniji. Tamo se i danas prate svi detalji i političke poruke oko arbitraže.


O stanju u Savudrijskoj vali u Vijestima Nove TV izvijestila je reporterka Petra Fabian Kapov.

Vezani članci Incident u Savudrijskoj vali (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Oglasio se i hrvatski ribar o incidentu u Savudrijskoj vali: "Došao je blizu mene i prijetio da će me ubiti" Slika nije dostupna Prizor kakav ribari u Savudrijskoj vali ne pamte: "Situacija je napeta..."

„Savudrijski ribari i danas su izašli na more u ribolov. Za njih je kažu ovo samo još jedan uobičajeni radni dan, kao da jučerašnje odluke arbitražnog suda nije bilo. Ne drže se nove granice koju je sud odredio, budući da kažu da imaju potpuno povjerenje u hrvatske vlasti koje neprestano ponavljaju kako se ta odluka Hrvatske ne tiče.

Na moru ipak pojačane mjere, na otprilike na četiri nautičke milje odavde dva hrvatska policijska broda i jedan slovenski stoje gledajući jedni u druge, svatko na svojoj strani prema staroj crti razgraničenja. Iz MUP-a doznajemo kako obavljaju redovne zadaće, iako dosad nam nitko od ribara ne može potvrditi da je ikad vidio ovakav prizor. Ribare zasad nisu dirali“, izvijestila je Fabian Kapov.

"Pojedini ribari su izišli na more i kao što možete vidjeti vratili su se u luku Savudrija. Evo mi radimo normalno, kao da nije objavljivana arbitražna presuda. Mi poštujemo hrvatsko zakonodavstvo“, kaže profesionalni ribar Danilo Latin.

Njegov kolega Danijel Jugovac kaže kako nema nikakvih incidenata.

"Bacali smo mreže, sutra ujutro idemo po njih. Policija je vani, naša i njihova. Nema incidenata, sve je u redu, sve je mirno", kaže Jugovac. 

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr