Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Povjerenik Europske komisije za proširenje Olli Rehn i parlamentarni izvjestitelj za Hrvatsku Hannes Swoboda snažno su osudili ubojstvo novinara i suvlasnika Nacionala Ive Pukanića i direktora marketinga Nike Franjića, a Swoboda je poručio i da taj događaj 'Hrvatsku jasno baca unatrag u njezinim nastojanjima da uđe u EU'.


'Komisija snažno osuđuje kriminalni napad u kojem je ubijen novinar Ivo Pukanić i njegov direktor marketinga Niko Franjić. Naše misli su s obiteljima i prijateljima žrtava. Vjerujemo da će hrvatske vlasti primjereno istražiti ovaj napad i privesti počinitelje pravdi', stoji u izjavi Ollija Rehna koju je objavila Europska komisija.

Izvjestitelj Europskog parlamenta za Hrvatsku Hannes Swoboda istaknuo je 'apsolutnu zabrinutost' zbog ovoga događaja.

Vezani članci Slika nije dostupna Rehn: Hrvatska na pragu rješenja graničnog pitanja Slika nije dostupna 'Joca je organizator kriminalne skupine'

'Ovo je šok koji Hrvatsku jasno baca unatrag u njezinim nastojanjima da uđe u EU. Ili će Vlada uspjeti u svojim namjerama i napraviti reda i time na neki način ukloniti svoj nemar posljednjih mjeseci i godina ili nema ništa od tako skorog ulaska Hrvatske u EU. Nedavno sam izjavio kako se moraju pronaći velike ribe, što je premijer Sanader kritizirao, ali primjećuje se da postoje velike ribe na području kriminala i one do sada nisu uhićene', rekao je Swoboda.

On je rekao da ne bi bilo pametno u ovoj situaciji uvoditi izvanredno stanje.

'To je pogrešno. U Hrvatskoj imamo ekstremnu situaciju. S jedne strane, ovaj se problem umanjivao, a s druge strane uveličavala se priča o korupciji na sveučilištu i sada se traži izvanredno stanje. Demokracija se s ovakvim problemima mora nositi kao demokracija. Premijer Sanader sada osobno mora preuzeti odgovornost za akcije koje slijede, kako za borbu protiv korupcije tako i u borbi protiv organiziranog kriminala. Sada je trenutak istine i cijela Vlada na čelu s premijerom mora djelovati', izjavio je Swoboda, dodajući da Vlada u svoje napore mora uključiti i oporbu.

'Hrvatska Vlada treba djelovati odlučno i u svoje akcije i odluke uključiti i oporbu, ali premijer sa svojim ministrima mora beskompromisnim planom krenuti u borbu protiv kriminala. U tome se moraju ukloniti osobne veze', rekao je Swoboda.

Swoboda ističe da je 'potreban radikalan rez i poduzimanje radikalnih mjera u okviru onoga što je dopušteno u demokraciji. Demokracija se u ovakvoj situaciji ne može staviti na led i Hrvatska mora dokazati da je u stanju suzbijati korupciju i organizirani kriminal u okviru demokracije i pravne države'.

Parlamentarni izvjestitelj smatra da 'sloboda medija u Hrvatskoj nije u opasnosti'.

'Uvjeren sam da se mediji odupiru i brane ... te da se neće dati zastrašiti, ali Vlada mora jasno preuzeti zaštitu novinara sve dok se ne uhvate počinitelji i oni koji su dali nalog za ubojstvo', naglasio je Swoboda.

Ubojstvo Pukanića ne bi trebalo spriječiti napredak Hrvatske

Šef Delegacije Europske komisije u RH Vincent Degert najoštrije je osudio ubojstvo novinara i suvlasnika Nacionala Ive Pukanića i direktora marketinga Nike Franjića, ocijenivši da taj događaj ne bi trebao utjecati na proces pridruživanja Hrvatske EU.

'Najoštrije osuđujemo ove napade i izražavamo sućut obiteljima', rekao je Degert, prije sastanka s predsjednikom Hrvatskog sabora Lukom Bebićem.

Degert je pozvao hrvatske vlasti da istraže napade koji su se dogodili posljednjih tjedana u Zagrebu i privedu počinitelje pravdi, izrazivši spremnost Europske komisije da u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala pomogne na bilo koji način.

Degert je ocijenio da posljednji događaji ne bi trebali utjecati na Izvješće o napretku Hrvatske koje bi trebalo biti objavljeno 5. studenoga, niti na plan završetka pregovora, jer se tim izvješćem ocjenjuje napredak RH u razdoblju od listopada 2007. do listopada 2008.

'Očito je da će se ti događaji uzeti u obzir, ali ne bi trebali utjecati na proces pridruživanja niti spriječiti hrvatski napredak', istaknuo je Degert.