Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Opet optimističan?

Rehn: Hrvatska na pragu rješenja graničnog pitanja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska je postigla dobar napredak u reformi pravosuđa i u pitanjima vezanim uz brodogradnju te se približila rješenju graničnog pitanja sa Slovenijom, što otvara mogućnost za završetak pristupnih pregovora s Europskom unijom u prvoj polovici sljedeće godine, izjavio je u subotu u Stockholmu povjerenik za proširenje Olli Rehn.

'Hrvatska je napravila dobar napredak u reformama, primjerice u reformi pravosuđa i u pitanjima vezanim uz brodogradnju, a to su važni uvjeti za zaključenje pregovore. Ako se taj zamah održi i ako se ubrzo odblokiraju, pristupni pregovori mogli bi biti završeni tijekom prve polovice sljedeće godine', rekao je Rehn po dolasku na neformalni sastanak ministara vanjskih poslova zemalja članica EU-a, koji su se u petak i subotu okupili u Stockholmu. U subotu su se ministrima zemalja članica pridružili i njihovi kolege iz triju kandidatskih zemalja Hrvatske, Makedonije i Turske. Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković također je istaknuo da je rješenje spora sa Slovenijom blizu i da je preostalo prijeći još 'nekoliko koraka'.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Vladavina prava, a ne improvizacija 'Rehnov prijedlog dat će odgovor o legitimnosti EU' Slika nije dostupna Tuerk želi Hrvatsku u EU 'Ozbiljno shvaćamo Rehnovu inicijativu'

>> Vajgl: Rehn više neće sam doći, trebamo ga pozvati

Švedski mediji: Slovenija popušta pod tihom švedskom diplomacijom

'Vjerujem da će Hrvatska i Slovenija vrlo brzo naći rješenje kojim će obje strane biti dobitnice', rekao je Jandroković. On je dodao da će ovu prigodu iskoristiti kako bi sa svojim kolegama razgovarao 'o napretku koji je Hrvatska učinila.' Povjerenik Rehn je rekao da je on osobno više od šest mjeseci posredovao između dviju vlada kako bi se pronašlo rješenje i odblokirali hrvatski pregovori, da se kroz ta nastojanja približena stajališta dviju strana, koja su u početku bila dosta udaljena i da sada postoji pozitivnije političko ozračje. Istog je mišljenja i slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar. 'Vrlo smo blizu dogovora. Napravili smo veliki posao posljednjih mjeseci, ali je ostalo još nešto posla', rekao je Žbogar. Švedski dnevnik Dagens Nyheter u subotnjem je izdanju objavio opširan članak pod naslovom 'Hrvatska bliže Europskoj uniji', a u podnaslovu se navodi da Slovenija 'popušta u otporu prema članstvu Hrvatske zahvaljujući tihoj švedskoj diplomaciji'. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene