Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Europska unija mora postići dogovor o institucionalnoj reformi što prije, 2007. ili 2008. godine, odnosno do vremena kada će sljedeća država, nakon Rumunjske i Bugarske, biti spremna za ulazak u EU, izjavio je europski povjerenik za proširenje Olli Rehn, izrazivši nadu kako će Hrvatska do kraja desetljeća biti spremna za punopravno članstvo.


'EU bi trebala postići novi institucionalni ugovor 2007. ili 2008. godine, a prema vremenskom rasporedu predviđeno je da bi Hrvatska, ako ispuni sve potrebne uvjete, mogla u Uniju pristupiti do kraja ovog desetljeća', izjavio je Rehn na zajedničkoj konferenciji za novinare s hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom, nakon što je prije toga nazočio sjednici hrvatske Vlade.

Vezani članci Slika nije dostupna Hrvatskoj put u EU može ugroziti korupcija Slika nije dostupna '2009. mogla bi biti velika godina za Hrvatsku'

Rehn boravi u dvodnevnom posjetu Hrvatskoj, a nakon sudjelovanja na sjednici Vlade očekuje ga još susret s predsjednikom RH Stjepanom Mesićem, predsjednikom hrvatskog Sabora Vladimirom Šeksom, predsjednikom Nacionalnog odbora za praćenje pregovora Ivicom Račanom,
a i bit će ključni govornik na konferenciji na temu 'Izazovi pred
Hrvatskom u reformi pravosuđa i borbi protiv korupcije'.

'Godina 2007. bit će izuzetno važna za Hrvatsku jer će biti potrebno da zadrži zamah reformi i usklađivanja zakonodavstva, bez obzira na činjenicu da je iduća godina izborna. A ako to uspije učiniti to će biti veliki skok za nju u naporima za pristupanje EU', istaknuo je Rehn.

Rehn je ocijenio kako je u nedavnom izvješću o napretku kojega je 8. studenoga objavila Europska komisija prepoznat napredak koji je Hrvatska ostvarila u reformama i usklađivanju zakonodavstva, ali su identificirani i izazovi i pitanja koja još uvijek treba riješiti.

Istaknuo je da je ključ napretka pregovora u rukama hrvatske Vlade, ministarstava, parlamenta i predstavnika civilnog društva.

Naglasivši da su pregovori dobro počeli i da dobro napreduju, Rehn je kazao da se oni vode na temelju postignuća same Hrvatske i njene spremnosti da ostvari sve što se od nje traži. Ispunjavanje tih zahtjeva pokazat će vjerodostojnost Hrvatske kao partnera, dodao je.

Što se tiče reforme pravosuđa i javne uprave te borbe protiv
korupcije, europski povjerenik je istaknuo da je Europska komisija na temelju iskustava s Rumunjskom i Bugarskom naučila da je potrebno reforme na tim područjima pokrenuti i ostvariti što ranije.

'To nije bitno samo zbog pregovora i da se udovolje neki dužnosnici iz Bruxellesa, to je važno za kvalitetu života kasnije i za dobru poslovnu klimu za ljude koji dolaze raditi u Hrvatsku', rekao je Rehn.

Što se tiče odnosa sa susjedima, Rehn je pohvalio odnose Hrvatske sa zemljama u regiji te je dodao da bi otvorena pitanja sa Slovenijom trebalo riješiti bilateralnim putem, kako i EK preporučuje.

Sanader je još jednom iskoristio priliku da izrazi zadovoljstvo
Izvješćem o napretku Europske komisije te se složio s Rehnom da ono ukazuje na područja na kojima je ostvaren napredak, ali i ističe dijelove na kojima treba još mnogo raditi.

'Izvješće Europske komisije je objektivno i uravnoteženo', kazao je hrvatski premijer. Ono nam može samo pomoći, ukazujući nam na ono što nas čeka na putu prema punopravnom članstvu u EU, dodao je.

Hrvatski premijer se složio s europskim povjerenikom da su reforma pravosuđa, borba protiv korupcije i reforma javne uprave trajne zadaće Hrvatske, ne samo u pregovorima nego je to nešto s čime treba nastaviti raditi i kad Hrvatska bude članica EU.