Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Traže mjere odmah

Reformisti: Neka Vlada hitno zbrine varaždinsko smeće

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Saborska zastupnica Narodne stranke – reformista Natalija Martinčević predložila je Hrvatskom saboru da obveže Vladu na hitno poduzimanje mjera kako bi se u najkraćem roku zbrinulo 130 tisuća tona varaždinskog smeća, a da novce za to osigura u državnom proračunu.

"Tražim to u interesu zaštite građana Varaždina i Varaždinske županije", piše Martinčević u prijedlogu zaključka koji je poslala u saborsku proceduru, ne navodeći procjenu sredstava potrebnih za zbrinjavanje smeća.

Pročitajte i ovo Umirovljenik - 3 Ima i zadovoljnih Vladine mjere pomoći - predizborni trik ili? "To je super, za otići na jednu kavu" Paket Vladinih mjera - 4 I mirovine dio mjera Vlada će odigrati posljednju kartu uoči raspuštanja Sabora: Evo što će biti s računima za plin i struju te cijenama proizvoda

Grad Varaždin, napominje, nije riješio problem smeća koje se već više od deset godina skuplja na ulazu u grad, a rješenje se ni ne nazire. Zastupnica podsjeća i kako 'stoje' stvari sa zbrinjavanjem smeća.

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost nije osigurao sredstva za sufinanciranje zbrinjavanja, što je predložio varaždinski gradonačelnik Goran Habuš.

Čačić: Građani plaćaju Vladinu nesposobnost da napravi rezove

Ministarstvo zaštite okoliša i prirode još je u studenom 2013. preuzelo odgovornost za zbrinjavanje, raspisalo natječaj koji je, međutim, poništila Komisija za kontrolu javne nabave. Ministarstvo je nakon toga pokrenulo upravni spor čije je trajanje krajnje neizvjesno, a praksa govori da se radi o dvije do tri godine, navodi Martinčević te ističe kako je "potpuno neprihvatljivo da se rješenje problema odgađa za tako dugo razdoblje".

"Nedvojbeno je da Varaždin nema rješenje, a s obzirom na pokrenuti upravni postupak, očito je da ga nema ni resorno Ministarstvo, zbog čega Fond ne može sufinancirati zbrinjavanje smeća", piše Martinčević. Stoga traži da Vlada prezme 'stvar u svoje ruke' te u najkraćem mogućem roku, proračunskim novcem, riješi "najveći ekološki, zdravstveni i financijski problem Varaždina, njegove županije, ali i regije". (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene