Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Reforma obrazovanja

U strukovne škole uvodi se modularna nastava, ne manjka upozorenja: "Mislim da se to jednostavno ne može prihvatiti"

Aktualno Galerija Škola - 1 Škola - 1 Foto: Dnevnik Nove TV Škola - 2 Škola - 2 Foto: Dnevnik Nove TV Škola - 3 Škola - 3 Foto: Dnevnik Nove TV +0 Škola - 4 Galerija 1/4 >>
Strukovne škole uskoro će umjesto predmeta imati module. Dio je to reforme čiji je cilj što bolje odgovoriti zahtjevima tržišta rada. Više o modularnoj nastavi donosi reporterka Dnevnika Nove TV Sanja Vištica.

Kemija, fizika, biologija, politika i gospodarstvo neće biti u rasporedu kao takvi, zasebni predmeti. Izvodit će se kao moduli u sklopu strukovnog dijela. Nastavnici će morati međusobno surađivati. Bit će više primjera, više prakse.

"Nastavnik struke pomoći će u tehničkom rješenju, ali nastavnik općeobrazovnog predmeta sigurno će sudjelovati u oblikovanju sadržaja jer to nastavnik struke ne može. Tu vidimo međusobnu suradnju svih nastavnika", objasnila je Vesna Anđelić, pomoćnica ravnatelja za razvoj strukovnog obrazovanja.

Koncept modula pozdravlja i voditeljica Županijskog stručnog vijeća biologije Sunčica Remenar, ali ističe da postoje manjkavosti: "Teme iz biologije kao što su zdravlje, organski sustavi, prva pomoć, reprodukcija kao opcija koja je izborna, za što treba interes određenog broja učenika da bi se taj modul uopće održao, mislim da se to jednostavno ne može prihvatiti."

Pročitajte i ovo Seksualni odgoj u školama - 1 Seksualni odgoj Hoće li se uvesti seksualni odgoj u škole? "Rizično ponašanje je visoko, neugodno im je priznati da neke stvari rade..."

I sindikati se slažu da je reforma potrebna, ali brine ih nekoliko stvari. 

"Pitamo se hoće li zbog ovih promjena u organizacijskom smislu biti i organizacijskih viškova. Ministarstvo nas uvjerava da neće, ali sindikat će sigurno za svakog pojedinog člana voditi računa da to tako i bude", rekla je Nada Lovrić, predsjednica Nezavisnih sindikata zaposlenih u srednjim školama.

U Agenciji za strukovno obrazovanje kažu da uz dobru organizaciju viškova ne bi trebalo biti.

"Nastavnici bi se trebali međusobno organizirati. U prvom slučaju nastavnici trebaju sami sjesti i dogovoriti, najprije na razini stručnih vijeća, a zatim na razini škole. Ako se bojimo da će se odluke donositi na temelju toga tko je kome drag, onda nikad nećemo napraviti korak dalje", smatra Anđelić.

"To nije dobro. To jednostavno nije prirodno, dovest će do trzavica u zbornicama i mislim da se taj dio mora još kvalitetnije rješavati", upozorila je Lovrić.

Pročitajte i ovo Ilustracija Za vrijeme nastave Objavljeni detalji napada u osnovnoj školi, policija otkrila što će biti s ocem koji je nasrnuo na nastavnika

Zamišljeno je da u prvom razredu učenici biraju svoje zanimanje, a onda u drugom kroz izborni dio za što se uže žele specijalizirati unutar tog zanimanja.

"Učenici će upisati zanimanje električara, ali u drugom i trećem razredu mogu se pomalo specijalizirati ili prema elektroinstalacijama, ili prema instalacijama fotonapona, ili prema elektromehanici", objasnila je Vanđelić.

Eksperimentalno se modularna nastava provodi u 10 škola.

"Učenici dobro reagiraju. Roditelji su ponekad malo zbunjeni, ali u komunikaciji sa školom, s nastavnicima, učenicima mi to nastojimo riješiti, odnosno roditeljima dati do znanja koje su prednosti", uvjerava ravnatelj Turističke i ugostiteljske škole u Dubrovniku Antun Perušina.

Javna rasprava traje do sredine lipnja. Plan je da u sve strukovne škole modularna nastava uđe ujesen 2025.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene