Obavijesti Video Pretražite Navigacija
REFORMA HITNE POMOĆI

Odluku o tome tko je hitan, a tko ne donosit će trijažne sestre

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U sklopu reforme hitne medicinske pomoći, koja bi trebala biti provedena za najviše dva mjeseca, trijažne sestre na hitnim bolničkim prijemima procjenjivat će koji su pacijenti doista hitni, a koji mogu čekati te će oni biti vraćeni dežurnim liječnicima obiteljske medicine.

Reforma hitne službe prva je reforma u sustavu zdravstva koju je najavio novi ministar Dario Nakić, s ciljem rasterećenja hitnih bolničkih prijema na kojima se danas čeka satima zbog pacijenata koji nisu hitni slučajevi, a kojih je, po procjenama Ministarstva, oko 60 posto.

Pročitajte i ovo Smrt na Rabu - 1 Tko je odgovoran? Muškarac preminuo na Rabu: "To se ne smije događati, ljudi su zvali brodicu..." Bruna Papić i Jakov Aranza - 1 Što poduzeti? Djelatnici Hitne svakodnevno se nose s potencijalno opasnim situacijama: "Nasilje se događa stalno, prijetnje, ucjene, uvrede, psovke"

Naime, hitni bolnički prijemi ubuduće će primati samo pacijente koji su doista hitni, a ostale slučajevi bit će vraćeni dežurnom liječniku obiteljske medicine.

Odluku o tome koji pacijent treba hitnu pomoć, a koji može čekati, donosit će, na temelju simptoma, trijažne sestre u bolnicama, koje će vraćati sve pacijente IV. i V. trijažne kategorije.

"Cilj nam je da pacijenti koji su doista ugroženi dobiju hitnu intervenciju i ne čekaju satima u sustavu koji je zagušen drugim pacijentima", rekao je u četvrtak ministar Nakić za javnu televiziju.

Po podacima Ministarstva zdravlja, više od 60 posto pacijenata koji dođe na hitni bolnički prijem uopće nije hitno. Ubuduće svi pacijenti koji nisu u prvim stupnjevima hitnosti, morat će prvo potražiti pomoć kod svog obiteljskog liječnika ili dežurnog u domovima zdravlja.

Pacijenti se obraćaju i izvanbolničkim zavodima za hitnu medicinu, koji na dan primaju i više od tisuću poziva te izlaze na više stotina intervencija, od kojih je samo njih 20-ak posto doista hitno. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene