Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novitet u zdravstvu

REFORMA HITNE POMOĆI Ministar najavio promjene, evo što one donose

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar zdravlja, Dario Nakić, otkrio je da kreće sa svojom prvom reformom - onom hitne pomoći.

Za Dnevnik Nove TV, ministar zdravlja Dario Nakić, otkriva da kreće sa svojom prvom reformom - onom hitne pomoći. To podrazumijeva da pacijenti više neće moći, primjerice, zbog kašljucanja ili povišene temperature otići na hitnu. Takve će slučajeve rješavati njihov ili dežurni liječnik obiteljske medicine u domovima zdravlja.

Pročitajte i ovo Ilustracija Skandal u susjedstvu Kupili lijes, isprintali osmrtnice: Obitelj došla po bakino tijelo u bolnicu pa doživjela potpuni šok Operacija robotom asistentom u KBC Split - 2 KBC Split FOTO/VIDEO Robot Hugo odradio prve operacije: "Ovo je za nas veliko priznanje"

Pacijenti kažu da ne znaju za dežurnu službu u Domovima zdravlja. A zbog njih se, kažu liječnici, stvaraju gužve.

'Zbog ovakvih koji dolaze bez nekog razloga, tipa ima gripu i sad se on došao pregledati, često puta oni pravi hitni pacijenti možda i čekaju neko malo dulje vrijeme na pregled', rekla je Žanina Široka, dežurna liječnica Hitnog medicinskog prijema Sveti Duh.

'Pacijenti su dobro informirani'

Liječnici obiteljske medicine tvrde da su pacijenti dobro informinarni.

'Pa nije istina da pacijenti ne znaju za dežurstva, zato što je to praksa koja postoji više od 20 godina. Pacijenti namjerno izbjegavaju liječnike obiteljske medicine', rekao je liječnik obiteljske medicine, Dragan Soldo.

Stoga ministar kreće u reformu. Na hitnu će moći samo hitni pacijenti. 'Očekujem da bi to bila prva reforma koju ćemo mi početi primjenjivati u nekakvom roku od kojih dva mjeseca', najavio je ministar zdravlja Dario Nakić.

A profitirat će pacijenti, kažu u Udruzi bolničkih liječnika. 'Oni koji su zbilja za nekakav bolnički tretman će biti usmjereni na pravo mjesto i time neće biti nikakvih lutanja pacijenata u sustavu', rekla je Ivana Šmit, dopredsjednica HUBOL-a.

'Da oni ljudi koji su doista ozbiljno bolesni da oni mogu doći na vrijeme na pregled, da se ne čeka na hitnim prijemima 10-ak ili 12 sati', kaže ministar Nakić.

A takvih je oko 30 posto od ukupnog broja onih koji dođu na hitnu.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene