SDP je sa Socijaldemokratskim forumom žena i Forumom mladih snimio video kojim građane poziva da glasuju protiv na nadolazećem referendumu o braku.


UŽIVO u utorak na Dnevnik.hr: Debata o referendumu o braku

Vladajuća stranka u državi, SDP, u suradnji sa Socijaldemokratskim forumom žena i Forumom mladih, predstavili su video spot kojim građane pozivaju da glasuju protiv na predstojećem referendumu o braku 1. prosinca.

Vezani članci Slika nije dostupna VIDEO SDP-ovi zastupnici u Sabor došli s oznakama 'PROTIV'! Slika nije dostupna SDP-ovac Željku Markić usporedio s nacističkim zločincem, ne želi se ispričati

>>Kampanja 'Glasam protiv!' na zagrebačkom Cvjetnom trgu

'Predstojeći referendum je pokušaj da se ponište standardi koje smo postigli u 23 godine, stoga pozivamo sve građane da izađu na referendum i glasaju protiv', poručili su. 

Podsjetimo, građanska inicijativa 'U ime obitelji' jučer je pozvala SDP-ove birače da glasuju po savjesti. Također su upozorili da se prema njihovim informacijama, vrše pritisci na državne službenike, ali i SDP-ove birače, da glasuju 'protiv' na referendumu.

>>'U ime obitelji': Imat ćemo promatrače na 95 posto birališta

Argumenti ZA

Raspisivanje referenduma o definiciji braka zatražila je građanska inicijativa 'U ime obitelji', koja je u tu svrhu prikupila više od 680.000 valjanih potpisa. Na referendumu bi građanima trebalo biti postavljeno pitanje sljedećeg sadržaja: Jeste li za to da se u Ustav RH unese odredba po kojoj je brak životna zajednica žene i muškarca? Obrazlažući svoj zahtjev za referendumom, inicijativa 'U ime obitelji' navodi da 'u ovom trenutku Ustav RH ne sadrži definiciju braka te se može (pogrešno) interpretirati da se brakom smatraju i alternativne, neautentične zajednice'. Definicijom braka kao životne zajednice žene i muškarca žele 'spriječiti izjednačavanje istospolnih partnerstva i braka, posvajanje djece od strane istospolnih parova te nametanje izjednačavanja istospolnih partnerstva i braka kao društveno općeprihavaćene norme'. Podršku inicijativi dali su Katolička crkva, HDZ i druge konzervativne političke stranke.

Argumenti PROTIV

Protivnici ustavne definicije braka iznose više razloga kontra referenduma i uvrštavanja spomenute definicije u temeljni pravni akt RH. Jedan od češćih argumenata koji navode je da je samo referendumsko pitanje zapravo protuustavno te da otvara put diskriminaciji izvanbračnih i istospolnih zajednica. Spominju i Obiteljski zakon, u kojemu definicija braka kao zajednice žene i muškarca već postoji, a dio protivnika navodi i 48 milijuna kuna, koliko je predviđeno da će provedba referenduma koštati porezne obveznike, kao bespotreban trošak. Među protivnicima su predsjednik Republike, stranke vladajuće koalicije te pučka pravobraniteljica i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju