Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Blago nama s njima

Recept protiv krize: Križeva i igara!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjedniče, pa zar zaista mislite da je moguće izbaciti križeve iz državnih ustanova?

Zar ne mislite da je tako nešto trebalo tražiti davno, davno prije; davno prije nego što su Vas 'prozvali' veleizdajnikom te Vam digli živce svojim 'bezobraznim' ponašanjem. (Doduše, sumnjam da biste i onda nešto postigli).
Možda je davno trebalo izbaciti vjeronauk iz škola jer škole također pohađaju djeca Židova, muslimana, protestanata i ateista. Možda bi bilo korektno prema njima vjeru ostaviti u Crkvi, a ne ju unositi u obrazovne institucije.
Možda je davno trebalo reći 'ne' izdvajanjima za Crkvu iz državnog proračuna – jadnog i siromašnog otkad je države Hrvatske.
A možda je, nakon svega toga, i križeve odavno trebalo izbaciti iz državnih ustanova.

Pročitajte i ovo Matejas Jozipović - 1 "Jesam li sad pravi Hrvat?" FOTO Šou u vijećnici: Donio križ, zastavu i majicu s hrvatskim grbom pa provocirao hadezeovce Slika nije dostupna Tko je prodan, a tko kupljen? Bakterije i Meksički zaljev zanimljiviji od političara!

Koja je zapravo uloga Crkve u današnjem društvu?

Nedavno smo objavili članak o župniku koji prijeti uskraćivanjem sakramenata obiteljima koje ne budu plaćale godišnji crkveni doprinos. Župnik je razradio i cjenik pa tako svako domaćinstvo treba dati 250 kuna, plus 70 kuna po punoljetnom članu. Župnik nam je rekao i kako je ovaj doprinos uobičajen u katoličkoj crkvi te da postoji i u ostalim župama. No, isti nije usamljen u svojim vizijama vjere. I glasnogovornik Hrvatske biskupske konferencije nam je potvrdio kako vjernici imaju obvezu davanja priloga za djelovanje Crkve. I tako se priča o Crkvi u Hrvata konstantno vrti oko besmislenih materijalnih stvari – novac, crkvene građevine, novac, novac, novac; pa red uplitanja u politička zbivanja, pa recitiranje Thompsona s oltara, pa prepirke s predsjednikom države. A gdje je ono duhovno? Gdje je onaj samaritanski crkveni duh koji bi trebao davati i pomagati pa se u skladu s tim odreći i svih 270 milijuna kuna iz državnog proračuna na račun svojih jadnih Hrvata?

Koja je uloga Crkve u današnjem društvu?
Da neizravno aludira (čitaj: pljuje) po političarima koji joj ne pašu te na taj način za svoje mecene drži na uzdi pokorne mase? Da pokorne mase educira o načinu na koji bi trebalo živjeti, glasati, voljeti…? Ili bi se riječ Kristova trebala ispravnije tumačiti pa bi nam svima bilo bolje. A možda bismo tada, s obzirom da se deklariramo kao katolička zemlja, napokon pronašli pravi put za izlazak iz sveopće krize.
Jer ne treba nam javnih polemika oko križeva u državnim ustanovama; ne treba nam novih podbadanja na relaciji Mesić-Crkva. Ono što nam treba je izlaz iz krize te dostojanstven život (kojeg nemamo) u kojem svatko može prakticirati religiju koju želi i koja ga čini sretnim i zadovoljnim građaninom ove zemlje.

>> Mesić: Križeve treba ukloniti iz državnih institucija

>> 'Mesić ne bi trebao dirati križ ako želi sačuvati autoritet'

Samatrate li da križeve treba ukloniti iz državnih institucija?

  • Da
  • Svakako
  • Ne
  • Nikako
  • Ne znam

Ukupno glasova:

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene