Brojni su burno reagirali na privođenje novinara portala Index.hr Gordana Duhačeka u ponedjeljak ujutro u zračnoj luci Franjo Tuđman.


''Počelo je hapsiti novinare, to nismo kod nas već dugo vidjeli. Zbog dva tvita'', napisao je na Twitteru predsjednik HSS-a Krešo Beljak nakon što je u ponedjeljak u zagrebačkoj zračnoj luci uhićen Gordan Duhaček, novinar portala Index.hr.

Vezani članci Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović (Foto: Dnevnik.hr) Božinović o slučaju Duhaček: "Zatražio sam kompletno izvješće od policije, Vlada ne ograničava medijske slobode" Gordan Duhaček (Foto: Dnevnik.hr) Gong o slučaju Duhaček: Nedopustiv pritisak na novinare

Na Beljaka se nadovezala i Marija Kukić, članica Predsjedništva HSS-a. ''Što bi Šojić rekao (Srećko Šojić, lik iz filma ''Tesna koža'', op.a.) – Drugarice i drugovi, dolazi vreme ćorke, u ćorku će da se ide kao u kafanu što se ide. #mrak'', napisala je na Twitteru Kukić.


I predsjednik SDP-a Davor Bernardić komentirao je na Twitteru privođenje Duhačeka. ''Živimo u društvu u kojem institucije "rade" kad novinar napiše tvit, a ne rade kad javni dužnosnici zlouporabom položaja, korupcijom i klijentelizmom otuđe milijune'', kaže Bernardić.

 

Saborski zastupnik Bojan Glavašević je zbog privođenja novinara predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović poručio da ''umjesto da izmišlja što se u Jugoslaviji nije smjelo reći, neka se radije bavi onime što se u Hrvatskoj doista ne smije reći. Sramota''.

 

''Hrvatska je dobila potpredsjednicu Europske komisije za demokraciju u isto vrijeme dok se hapse novinari zbog tvita'', na svom je Twitteru napisala saborska zastupnica i predsjednica GLAS-a Anka Mrak Taritaš.

I GONG se oglasio na Twitteru napisavši da je privođenje Gordan Duhačeka zbog objava na društvenoj mreži ''apsolutno zastrašujuće''.

 

Zagrebačka policija privela je u ponedjeljak u zračnoj luci Franjo Tuđman novinara portala Index.hr Gordana Duhačeka zbog neodazivanja na poziv na razgovor, vezano uz objave Duhačeka na Twitter profilu.

Riječ je o objavama u kojima je, prema vlastitom priznanju, potaknut izlijevanjem otpadnih voda u Nacionalnom parku Plitvička jezera preradio riječi domoljubne pjesme ''Vila Velebita''. Pritom je u prerađenom tekstu pjesme, između ostalog, zamijenio riječ ''vila'' s riječju ''go*no''. Zasad nije poznato je li policija postupala po službenoj dužnosti ili je Duhaček priveden na temelju prijave građana.