Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oporba žestoko protiv

Podigla se velika bura oko odluke Ustavnog suda: "Ovo je ozbiljna prijetnja, za to ne postoji uporište"

Aktualno Galerija Reakcija na odluku Ustavnog suda - 1 Reakcija na odluku Ustavnog suda - 1 Foto: DNEVNIK.hr Reakcija na odluku Ustavnog suda - 2 Reakcija na odluku Ustavnog suda - 2 Foto: DNEVNIK.hr Reakcija na odluku Ustavnog suda - 3 Reakcija na odluku Ustavnog suda - 3 Foto: DNEVNIK.hr Reakcija na odluku Ustavnog suda - 4 Reakcija na odluku Ustavnog suda - 4 Foto: DNEVNIK.hr +0 Reakcija na odluku Ustavnog suda - 5 Galerija 1/5 >>
Nakon odluke Ustavnog suda u kojoj tvrde kako Zoran Milanović ne može biti mandatar, niti premijer čak iako da ostavku uslijedile su brojne reakcije.

Pljušte reakcije ostalih političkih stranaka na odluku Ustavnog suda. Očekivano, iz redova oporbe uglavnom oštre kritike i prozivke da iza svega stoji HDZ.

Priču za Dnevnik Nove TV donosi Josipa Krajinović.

Bez njih se ne može sastaviti saborska većina, a u Domovinskom pokretu jasni - poštovat će odluku Ustavnog suda. Poruka Zoranu Milanoviću je da je trebao dati ostavku prije uključenja u političku utakmicu.

Pročitajte i ovo Hrvatska atrakcija u Kopenhagenu - 1 Veliko proširenje Hrvatska atrakcija u centru Kopenhagena: "Prekrasan, nov i zabavan..."

"Odgovorni državnici ne stvaraju kaos i nered i sad vidimo epilog toga svega. Drugo kao zrelo demokratsko društvo moramo odlučiti da li ćemo svoje političke institucije poštivati ili ne ako ćemo poštivati onda treba i ovakve odluke poštivati", kazao je saborski zastupnik iz redova DP-a Stephen Nikola Bartulica.

S druge strane političkog spektra suprotan stav, Ustavni sud je izabrao stranu za koju igra dok se čeka tko će sastaviti Vladu.

"Smatramo dosad nezapamćenim i apsolutno nedopustivim udarom na politički proces stvaranja većine u Parlamentu, a na temelju izbornih rezultata", izjavila je kandidatkinja za premijerku platforme Možemo Sandra Benčić.

Pročitajte i ovo 14 mandata za Domovinski pokret Rezultati ankete S kim bi Domovinski pokret trebao koalirati? Pogledajte rezultate glasanja u Dnevniku Nove TV

I dalje predlažu manjinsku Vladu. Dalija Orešković pak upozorenje Milanoviću naziva pucnjem u prazno i političkim pamfletom naručenim od Plenkovića.

"To je ozbiljna prijetnja u situaciji kad je jasno da HDZ ne može ili vrlo teško može formirati svoju većinu, kad predsjednik Ustavnog suda kaže da Milanović ne može biti mandatar ni kad podnese ostavku za takvo nešto ne postoji uporište u Ustavu takvo ne krši samo slovo Ustava republike Hrvatske", tvrdi Dalija Orešković.

HDZ optužuje oporbu

Je li Ustavni sud neovisan ili u službi HDZ-a pitaju se u Mostu, zanima ih i dokad vrijedi upozorenje Milanoviću da ne može biti mandatar i da podnese ostavku.

"Ako Ustavni sud tako misli onda je opravdano pitanje zašto nije kad je izdao prvo upozorenje rekao koje sve konkretne posljedice mogu proizaći iz činjenice da se predsjednik Hrvatske uključio u izborni proces jesu li htjeli dovesti građane u zabludu zašto reagiraju tek sada", istaknula je Marija Selak Raspudić.

Pročitajte i ovo Oleg Butković i Zoran Milanović Bura se ne stišava HDZ reagirao na Milanovićevo obraćanje, javio se i Butković: "Sam pao, sam se ubio!"

Za HDZ nema dileme - Milanović je kršio Ustav.

"Jedno upozorenje je već dato pravovremeno. Nažalost Zoran Milanović je kršio Ustav i kršio to upozorenje ali Ustavni sud je ocijenio da nije bilo potrebno reagirati tijekom kampanje već sada tu je i predsjednik ustavnog suda jasno istaknuo da nisu htjeli reagirati da ne bi utjecali na volju birača", kazao je Ivan Malenica.

Prozivke oporbe naziva alibijem za poraz jer će teško do potrebne većine.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene