Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PANDEMIJA KAO IZLIKA

Pojavilo se novo opravdanje za neplaćanje alimentacije: Neki su spremni platiti tek kada dođe do ovrhe, pa se odjednom nađe i 60.000 kuna

Aktualno Galerija Veliko ljubavno razočaranje (Foto: Getty Images) Veliko ljubavno razočaranje (Foto: Getty Images) Foto: Getty Images +0 Razvod (Foto: Guliver/Thinkstock) Galerija 1/2 >>
U brakorazvodnim postupcima i predmetima na štetu djece naslušaju se suci svega i svačega. Sada se i pojavilo novo opravdanje za neplaćanje alimentacije - posljedice koronavirusa. Roditelji ga koriste kao razlog nemogućnosti pronalaska posla.

Uz pandemiju koronavirusa nova je pandemija i na sudovima. Kao razlog zašto nisu platili uzdržavanje djeteta roditelji koriste posljedice COVID-19. I to kada se već nađu pred kaznom zatvora.

"Najčešće ulažu prigovor zbog koronavirusa zbog nemogućnosti zapošljavanja i da nisu udovoljili svojim obvezama. No s obzirom na tržište rada gdje se pokazuje pomanjkanje radne snage, to nije baš neki opravdani razlog", objašnjava Jasna Smiljanić, sutkinja Županijskog suda u Zagrebu.

Odlučuje se od slučaja do slučaja, ali uglavnom ne prolazi. No tu je riječ o kaznenim postupcima, a dogovor oko uzdržavanja kreće već u parničnom. Odvjetnica Nataša Pečarević kaže da postoje prilike za reguliranje naknade za uzdržavanje.

Pročitajte i ovo Goran Navojec Što kažu naše zvijezde? Vjeruju li slavni Hrvati u instituciju braka: Zašto jedni žure u brak, a drugima vjenčanje ne pada na pamet?

"Teško je kad ljudi ostaju bez prihoda, međutim primjećujem veliku pasivnost da to pravno reguliraju. Kažu: ja nemam. Što sad znači: ja nemam? Svaki roditelj mora brinuti o svom djetetu i plaćati pa ako ima za sebe onda može barem i 100 kuna mjesečno izdvojiti za dijete", kaže Pečarević. 

Trećina predmeta na štetu djece tiču se upravo uzdržavanja. One koji odbijaju plaćati pokriva država, odnosno Centar za socijalnu skrb. I to u iznosu od 50 posto, kroz tri godine.

"U situacijama stani-pani kad nema drugih izvora uzdržavanja, pa niti bake i djeda", kaže Pećarević.

"Država to u ovršnom postupku prisilnim putem naplaćuje, rok zastare je 10 godina za naplatu, odnosno pokretanje ovršnog postupka", rekla je Smiljanić.

Pročitajte i ovo Lisa Bonet, Jason Momoa (Foto: Getty Images) Svi su u šoku! Zaljubio se u nju sa samo osam godina kad ju je vidio na televiziji, onda su se i vjenčali, ali njihovoj idili ipak je došao kraj!

Neki su spremni platiti tek kada dođe do ovrhe. Tako se odjednom nađe i 60.000 kuna, kaže ova odvjetnica koja se susrela s takvim primjerom.

"Ekstremni su slučajevi kad imate osobu s druge strane koja uopće ne želi plaćati uzdržavanje od samog početka. Tom građanskom presudom kojom ti je određeno da si ti obveznik uzdržavanja pa do kaznene treba proći par godina", objašnjava odvjetnica Teuta Palčić.

Kazna zatvora za odbijanje plaćanja uzdržavanja je do tri godine. U većini slučajeva ipak ne dolazi do kaznenog postupka, već se roditelji uspješno dogovore oko plaćanja i ranije.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene