Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Razminirano područje oko Ostrova

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
S 21.560 četvornih metara razminiranih poljoprivrednih površina na području Ostrova, nedaleko od Vinkovaca, razminirane su i posljednje minski sumnjive poljoprivredne površine u Vukovarsko-srijemskoj županiji, koja bi iduće godine trebala biti bez mina, rečeno je u četvrtak na svečanom uručenju potvrde o razminiranom području oko Ostrova.

Novac za razminiranje prikupljen je na dobrotvornoj gala-večeri "Večer za sigurne korake" koju je prošle godine organizirala Američka gospodarska komora u Hrvatskoj, a udvostručen je donacijom Vlade SAD-a te je za razminiranje oko Ostrova prikupljeno 380.000 kuna, rekla je izvršna direktorica Amričke gospodarske komore u Hrvatskoj Andrea Doko-Jelušić.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna PREVEZEN U BOLNICU Incident u Lici: Prilikom razminiranja eksplodirala protupješačka mina, ozlijeđen operater stroja Slika nije dostupna Kod vinkovaca Teška nesreća: Vlak naletio na automobil koji se nije zaustavio pred prugom, jedan muškarac preminuo

Istaknula je kako je Američka gospodarska komora od 2001. godine kroz organizaciju dobrotvornih gala-večera za razminiranje u sedam hrvatskih županija prikupila 7,1 milijun kuna.

Novac koji se prikupi na ovogodišnjoj gala-večeri, koja će se održati 13. studenoga, ići će za razminiranje Karlovačke županije, rekla je Andrea Doko-Jelušić.

Zamjenik ravnatelja Hrvatskoga centra za razminiranje (HCR) Miljenko Vahtarić istaknuo je kako nakon razminiranja oko Ostrova više nema minski sumnjivih poljoprivrednih površina u Vukovarsko-srijemskoj županiji, gdje je ostalo oko 14 hektara minski sumnjivih šumskih površina.

"Došli smo u situaciju da možemo reći kako iduće godine više u ovoj županiji nećemo morati gledati u ploče s mrtvačkim glavama koje označuju minsku opasnost", rekao je Vahtarić, dodajući kako je u Hrvatskoj još minski sumnjivo 553,5 četvornih kilometara, i to na području 10 županija i 81 grada i općine.

Procjenjuje se kako je na minski sumnjivom području još 64.000 mina i ostalih minsko-eksplozivnih naprava, što je označeno s više od 12.000 oznaka.

Ravnateljica Ureda za razminiranje hrvatske Vlade Dijana Pleština zahvalila je svim donatorima koji su sudjelovali u financiranju razminiranja u Hrvatskoj, a posebice Vladi SAD-a koja je, kako je istaknula, Hrvatskoj bila "vjeran partner u razminiranju i projektima rehabilitacije žrtava mina". Rekla je da će se Hrvatska u prikupljanju novca za razminiranje okrenuti strukturnim fondovima Europske unije.

Na svečanosti je bio i veleposlanik SAD-a u Hrvatskoj Kenneth Merten, koji je rekao kako je američko ministarstvo vanjskih poslova od 1999. godine dosad doniralo više od 30 milijuna dolara za programe humanitarnog razminiranja. Tim novcem u Hrvatskoj je razminirano 16 četvornih kilometara s kojih je uklonjeno više od 3500 mina i ostalih minsko-eksplozivnih naprava, rekao je.

Razminiranje je bitno pitanje kad je riječ o sigurnosti, a bitno je i za gospodarski razvoj Hrvatske. Osim što su prijetnja ljudima, područja pod minama unazadila su razvoj poljoprivrede te spriječila razvoj tih područja. Samo potpunim razminiranjem Hrvatska može dosegnuti puni gospodarski potencijal, poručio je veleposlanik Kenneth Merten.

Zamjenik vukovarsko-srijemskog župana Zdravko Kelić najavio je da će ta županija iduće godine biti potpuno očišćena od mina te će od jedne od najzagađenijih minama biti među prvima koja će ih se riješiti. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene