Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kamenje spoticanja

Razmirice između HDZ-a i DP-a vode novim izborima? "Ne vidim u čemu je problem"

Aktualno Galerija Prosvjed u Zagrebu - 1 Prosvjed u Zagrebu - 1 Foto: DNEVNIK.hr Prosvjed u Zagrebu - 2 Prosvjed u Zagrebu - 2 Foto: DNEVNIK.hr Prosvjed u Zagrebu - 3 Prosvjed u Zagrebu - 3 Foto: DNEVNIK.hr Andrej Plenković Andrej Plenković Foto: DNEVNIK.hr +0 Nikola Grmoja Galerija 1/5 >>
Iz dana u dan razlike među koalicijskim partnerima sve su vidljivije. Domovinski pokret ne skriva koliko im je ideologija važna, a premijer Andrej Plenković o tome ne želi pričati. Detalje odnosi reporterka Dnevnika Nove TV

Najnoviji okidač u odnosima Domovinskog pokreta i HDZ-a postala je petokraka na povorci ponosa. Domovinski pokret je želi zakonski zabraniti.

"Kroz Sabor ćemo tražiti neke stvari, što se tiče ideoloških stvari kao npr. zabrana jugoslavenske zastave koja je viđena ove nedjelje na gay povorci u Zagrebu", rekao je Stipo Mlinarić Ćipe.

Zastava je zasmetala i premijeru Andreju Plenkoviću, no na izravno pitanje namjerava li je zabraniti kaže: "Mi smo tu temu riješili. Mislim da moramo ostaviti povjesničarima da se bave povijesti. Hrvatska je slobodna zemlja."

MOST-ov Nikola Grmoja u ponovnom zaoštravanju retorike DP-a vidi samo kampanju.

"Sad ponovno obećava nešto što je svjestan da se neće dogoditi. Sve će to funkcionirati izvrsno, a ovo su samo, kao što je i sam Ćipe rekao, predizborne najave", rekao je Grmoja.

Ostatak oporbe vidi gotovo pa govor mržnje. Pogotovo zbog izjava o SDSS-u.

"Dakle Stipe Mlinarić ne bi mogao govoriti, ne bi imao takvu ideju i inspiraciju  da mu to nije stvorila moć koju je dobio ulaskom u Vladu Andreja Plenkovića. Prema tome, za takve izjave, za širenje takvog govora mržnje odgovoran je Andrej Plenković", smatra Željko Jovanović.

Stipo Mlinarić Ćipe pak kaže kako je to samo ispunjavanje predizbornog obećanja.

"Samo da podsjetim javnost. To je bio uvjet DP-a, to smo komunicirali u kampanji da ne želimo SDSS ni Možemo! u Vladi. Ne vidim u čemu je tu problem", podjetio je Mlinarić.

Ova "Vlada iz inata" kaže saborska zastupnica Možemo! Urša Raukar, Plenkovića bi mogla koštati više nego novi izbori.

"Svako šurovanje s radikalnom desnicom u nekom europskom kontekstu je još uvijek sasvim neprihvatljivo. I Plenković će jako teško objasniti svojim europskim kolegama kako to da u Hrvatskoj kreću revizionistički stavovi", rekla je Raukar.

Domovinski pokret zbog Jasenovca propituje i rad ministrice Nine Obuljen Koržinek.

Pročitajte i ovo Zoran Vujasin, odvjetnik Almina Đape i Josipa Krajinović, reporterka Dnevnika Nove TV Za Dnevnik Nove TV Odvjetnik bivšeg dekana Geodetskog fakulteta tvrdi: "Ovo je medijska haranga, nema velikog kriminala"

Bez obzira na sve, tvrde da koalicija funkcionira bez problema.

"Građani su jasno rekli sa 61 mandatom HDZ-u i s 14 mandata DP-u u kojem smjeru Hrvatska treba ići. Mislim da smo te melankonije otklonili", rekao je ministar popljoprivrede iz redova DP-a Josip Dabro.

Pročitajte i ovo Provjereno: Domovinski pokret - 1 Donosi Provjereno Stručnjaci zgroženi programom Domovinskog pokreta: "Učenice ćemo podučavati kako da budu samo majke i domaćice, a učenike kako da budu samo očevi i ratnici?"

"Mislim da smo fokusiani na sve ono što je bitno. Što se tiče ovih detalja, tko što govori, a uz to je saborski zastupnik, to nije predmet Vlade niti to išta remeti niti će suradnja biti dovedena u pitanje", rekao je premijer.

Ipak, teškim pitanjima poput saborskog Odbora za manjine bavit će se nakon izbora. 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr. 


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene