Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Milanović: "Ovo je priprema za državni udar"

oglasio se gradonačelnik

Tomašević o kontroverznim snimkama: Podržao ravnateljicu KB-a Sveti Duh

Tomislav Tomašević
Tomislav Tomašević Foto: Damjan Tadic/Cropix
Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević rekao je u četvrtak da ravnateljica KB-a "Sveti Duh" Ana-Maria Šimundić ima njegovu podršku jer utvrđuje odgovornost u slučaju postupanja s tijelima umrlih pacijenata u Zavodu za patologiju kao što je i obećala, a odgovorni su sankcionirani.

"Ne znam zašto je ne bi imala. Utvrđuje odgovornost kao što je obećala i ako je utvrdi, ti ljudi su sankcionirani. To je to. Takve stvari ne smiju se događati", rekao je gradonačelnik Tomislav Tomašević u izjavi za medije nakon otvorenja 57. Floraarta.

Povjerenstvo za unutarnji nadzor Kliničke bolnice "Sveti Duh" utvrdilo je propuste u postupanju prema tijelima preminulih pacijenata u Zavodu za patologiju, pa je ravnateljica razriješila pročelnika Zavoda i pokrenula izvanredne otkaze za njega i pomoćnika obducenta.

Na pitanje znači li to da za tijela stvarno nije bilo mjesta u hladnjacima ili da su ih namjerno stavili na pod gradonačelnik je odgovorio kako je neprihvatljivo ako se to doista događa jer postoji jasna procedura.

Pročitajte i ovo KB Sveti duh KB Sveti Duh Tijela razbacana po podu: Utvrđeni propusti, bit će još smjena

Po proceduri se koristi 12 rashladnih uređaja, a ako taj dan ima više umrlih, oni se moraju staviti na kolica, omotani u plahte i nije dopušteno stavljati ih na pod.

Što se tiče same snimke mrtvih tijela na podu Zavoda za patologiju koja je objavljena u medijima, Tomašević je rekao kako je predana kaznena prijava i policija istražuje je li došlo do kakvog namještanja.

"Ključno je koliko je stara ta snimka. Tvrdilo se da je stara dva tjedna, a podaci o umrlima u Svetom Duhu u četvrtom mjesecu pokazuju da to nije moguće", naveo je.

Dodao je i kako se završenoj internoj istrazi pokazalo da postoje odstupanja u izjavama pomoćnog obducenta i pročelnika Zavoda.

"Prema njihovim izjavama, pokazalo se da se takva situacija kršenja pravilnika povremeno ipak događala, o čemu Uprava bolnice nije imala nikakvu informaciju niti saznanje, a što je automatski gruba povreda radne dužnosti i zato je Uprava pokrenula postupak za prekid radnog odnosa", pojasnio je Tomašević.

Pročitajte i ovo Tomislav Tomašević Kakva promjena Dosad pričljivi Tomašević odlučio zašutjeti o ovoj temi: Rekao je samo jednu stvar

"Pojedinci će odgovarati ako se utvrde nepravilnosti", dodao je. Postupak za prekid radnog odnosa i dalje je u tijeku zbog savjetovanja sa sindikatima.

Otpušteni obducent bolnicu je optužio za loše vođenje i naveo kako je u posljednjih godinu dana iz bolnice otišlo više od 200 djelatnika.

Tomašević je rekao kako ne zna koliko je osoba dobilo otkaz, ali da danas bolnica u odnosu na godinu prije, kada je došla nova ravnateljica, ima 40 zaposlenika više, a ne 200 manje, a zaposlene su uglavnom medicinske sestre.

"Jako je teško dobiti nove medicinske sestre u bilo koju zdravstvenu ustanovu, cijeli zdravstveni sustav je deficitaran, a te nove dolaze u Sveti Duh jer se rješavaju stvari koje su bile loše godinama, pa i desetljećima", poručio je gradonačelnik.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene