Obavijesti Video Pretražite Navigacija
KB Sveti Duh

Tijela razbacana po podu: Utvrđeni propusti, bit će još smjena

Povjerenstvo za unutarnji nadzor KB-a "Sveti Duh" utvrdilo je propuste u postupanju prema tijelima preminulih pacijenata u Zavodu za patologiju, pa je ravnateljica razriješila pročelnika Zavoda i pokrenula izvanredne otkaze za njega i pomoćnika obducenta.

Klinička bolnica "Sveti Duh" (KBSD) podsjeća kako je Uprava, zgrožena javno objavljenim snimkama preminulih pacijenata na podu mrtvačnice Zavoda za patologiju, pokrenula proceduru unutarnjeg nadzora zbog povrede dostojanstva preminulih, remećenja mira pokojnika i uznemiravanja njihovih obitelji te uništavanja reputacije bolnice.

Događaj je također prijavila policiji i DORH-u.

Istraga bolničkog Povjerenstva za unutarnji nadzor ukazala je na nesukladnost u izjavama odgovornih osoba - pročelnika Zavoda za patologiju i citologiju te pomoćnika glavnog obducenta.

Pročitajte i ovo Tomislav Tomašević Kakva promjena Dosad pričljivi Tomašević odlučio zašutjeti o ovoj temi: Rekao je samo jednu stvar

Oni su prvotno izjavili da se "Pravilnik o postupku s umirućim i umrlim bolesnicima te o postupku obdukcije" poštovao, a potom da se tijekom unatrag više od dva desetljeća "znalo događati da broj pokojnika premaši kapacitet mrtvačnice te da se pokojnici u nedostatku raspoloživih mjesta, nažalost, polažu na pod", stoji u priopćenju.

Na tragu nepoštovanja Pravilnika koje se evidentno povremeno događalo, a o čemu Uprava nije imala saznanja, navedeno je, ravnateljica bolnice Ana-Maria Šimundić donijela je odluku o razrješenju pročelnika Zavoda s dužnosti te odluku o pokretanju procedure izvanrednog otkaza ugovora o radu za pročelnika Zavoda i pomoćnika obducenta.

Odluka će se provesti poštujući proceduru koju propisuju Zakon o radu, Kolektivni ugovor i Pravilnik o radu bolnice.

"U ime bolnice i svih njezinih djelatnika Uprava KBSD ispričava se obiteljima pokojnika čije je dostojanstvo na ovaj način povrijeđeno. Uprava je poduzela sve mjere kako se takvo što više nikada ne bi ponovilo", stoji u priopćenju.

Krajem travnja pojedini mediji objavili su snimku čitatelja za koju je tvrdio da je stara nešto više od dva tjedna, a prikazuje umrle osobe poredane na podu mrtvačnice KBSD-a.

Pročitajte i ovo KB Sveti duh KB Sveti Duh Obitelj jednog od pokojnika traži odštetu od bolnice: "Ugušio se na hodniku hitnog prijema i to u vlastitoj povraćotini"

Riječ je bilo o najmanje sedam tijela koja leže na podu Zavoda za patologiju te bolnice, dok najmanje četiri, pokrivena plahtom, leže na bolničkim transportnim kolicima. Snimka je pokazala i zatvorene hladnjake.

Uprava KBSD-a podnijela je kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja kako bi se utvrdilo je li netko namjerno izvadio tijela umrlih iz rashladnih uređaja i potom ih snimio na podu bolnice.

Šimundić je zatražila očitovanje predstojnika Zavoda za patologiju Fabijana Kneževića, koji je tada izjavio kako u vrijeme kad je navodno nastala snimka nijedan dan nije bilo preminulih osoba koje su ležale izvan rashladnih uređaja, a kamoli na podu.

Prema Pravilniku, tijela umrlih osoba stavljaju se u hladnjak, a ako za to nema mjesta, polažu se na u tu svrhu priređen stol, umotane u plahtu, i nije ih dopušteno polagati na pod mrtvačnice ili s mrtvim tijelom postupati na način bez pijeteta.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene