Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bitka za grad

Ratni reporter Zoran Marinović i snimatelj Nove TV Marino Grgurev ekskluzivno iz Mosula za Dnevnik Nove TV

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Snimatelj Nove TV Marino Grgurev i ratni reporter Zoran Marinović među rijetkima su koji su uspjeli ući u Mosul, gdje traje velika ofenziva za oslobođenje zapadnog dijela grada od Islamske države. Njihovo ekskluzivno javljanje iz Mosula gledajte večeras u Dnevniku Nove TV.

Iračke snage, s kojima se bore i kurdske pešmerge te šijitske paramilitarne grupe iz Irana, uz zračnu potporu međunarodnih koalicijskih snaga na čelu s SAD-om u velikoj su ofenzivi oslobođenja zapadnog Mosula od Islamske države. Ofenziva je počela 19. veljače, nakon što je u siječnju oslobođen istočni dio grada. Borbe su žestoke i krvave - osvaja se doslovce cesta po cesta, zgrada po zgrada. Militanti IS-a ne biraju sredstava - koriste automobile bombe, snajpere i mine.

Kao i u svakom ratu, i ovdje civili plaćaju veliku cijenu. Prema podacima Ujedinjenih naroda, svakog dana iz Mosula pobjegne oko 4000 osoba, a od početka bitke za Mosul, koja je počela u listopadu prošle godine, raseljeno je 176.000 ljudi, navodi UN. Agencije procjenjuju da se u gradu u okruženju nalazi oko 750 tisuća civila, bar ih je toliko bilo na počeku ofenzive, zajedno s nekoliko tisuća islamista od kojih su, tvrde u iračkoj vojsci, mnogi pristigli iz zapadnih zemalja.

Mosul je pod kontrolom Islamske države od ljeta 2014. zajedno s velikim područjima sjevernog i zapadnog Iraka i praktički je glavni grad Islamske države u Iraku. Kada bi zauzela grad, iračka vojska uništila bi iračko krilo kalifata IS-a. Naime, vođa Islamske države Abu Bakr al Bagdadi proglasio je 2014. kalifat upravo u mosulskoj džamiji.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna PROVJERENO U MOSULU Tuneli smrti i očaj na licu 6-godišnjaka: Ekipa Nove TV u srcu krvave bitke Slika nije dostupna Među rijetkima Ekskluzivno iz Mosula: Zoran Marinović i Marino Grgurev o akciji oslobođenja od Islamske države


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene