Obavijesti Video Pretražite Navigacija
antiinflacijska mjera

Koliko će rasti rate kredita nakon novog poteza Europske središnje banke? "Ono što nas može tješiti jest..."

Aktualno Galerija Rast kamata Rast kamata Foto: DNEVNIK.hr Novac: Ilustracija - 1 Novac: Ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr Novac: Ilustracija - 2 Novac: Ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr Novac: Ilustracija - 3 Novac: Ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr +4 Novac: Ilustracija - 4 Galerija 1/9 >>
Europska središnja banka potvrdila je kako će sljedeći mjesec prvi put nakon 11 godina podići kamatne stope. Tom mjerom pokušava se obuzdati inflacija. Više donosi reporter Dnevnika Nove TV Ivan Čorkalo.

Riječanin Emil ima stambeni i potrošački kredit. Stambeni s fiksnom, potrošački s promjenjivom kamatnom stopom. Najave o rastu kamata zasad ga ne zabrinjavaju. Više ga, kaže smeta, ono što se sada događa. "Puno više me smeta i osjeti se sveopća inflacija i rekao bih da je to veći problem nego kamatna stopa."

Od idućeg mjeseca Europska središnja banka podiže kamatne stope na kredite. Rasti će i kamate na kredite građana, ali iz HNB-a umiruju kako naglog i velikog udara neće biti. Nešto jače će se odraziti na 18 posto korisnika kredita s promjenjivom kamatnom stopom.

"Ono što nas može tješiti jest to da je Europska centralna banka i dalje jako oprezna kad je riječ o podizanju kamatnih stopa jer imamo određena recesijska kretanja u smislu inflacije i pada bruto dodane vrijednosti na razini europskog gospodarstva. Tu su na djelu dva ciklusa pa ne možemo očekivati značajniji rast", rekao je Saša Drezgić s Ekonomskog fakulteta u Rijeci.

Europska centralna banka sada će prvi put podići kamate nakon 11 godina. Guverner HNB-a Boris Vujčić je iznio procjene rasta rate kredita u slučaju porasta kamatne stope od 1 posto. Za prosječni gotovinski kredit mjesečno bi rata porasla 4,5 eura, 54 eura godišnje. Kod prosječnog stambenog kredita, rast je nešto veći i iznosi 20 eura mjesečno, dakle 240 eura godišnje. Građani, poručuje premijer, zasad mogu biti mirni.

Pročitajte i ovo Zdravko Marić ZA DNEVNIK NOVE TV Zdravko Marić iz Bruxellesa: "Vaučeri i pomoć umirovljenicima su već isplaćeni, a voljeli bismo i da se efekti snižene stope PDV-a vide na snižavanju cijena"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Usprkos izazovima Ministarstvo financija uspješno izdalo euroobveznicu na međunarodnom tržištu kapitala

"Ne moraju biti zabrinuti, ne vidim zašto bismo kreirali paniku od mjere koja se očekivala, o kojoj se tjednima govori, koja je normalna i koja je antiinflacijskog karaktera", rekao je premijer Andrej Plenković.

Iz udruge banaka zasad bez konkretnih informacija o rastu kamata. 
"Također, važno je da klijenti koji smatraju da bi porast kamatnih stopa mogao negativno utjecati na njihovu financijsku situaciju pravovremeno komuniciraju sa svojom bankom, kako bi bili informirani o dostupnim mogućnostima i instrumentima olakšanja otplate preuzetih obveza", priopćili su iz Hrvatske udruge banaka.

Građani s postojećim kreditinim obvezama zasad, čini se, ne trebaju strahovati, ali oni koji tek planiraju kreditne avanture moraju dobro promisliti.

Više pogledajte u priloženom videu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene