Činjenicom koliko često idu stomatologu Hrvati se baš i ne mogu pohvaliti. A stomatolog vam može pregledati i usnu šupljinu i tako spasiti život. U Hrvatskoj od karcinoma usne šupljine na godinu oboli 450 osoba. Većina ih, nažalost - ne preživi.

Galerija Pregled usne šupljine - 1 Pregled usne šupljine - 2 Pregled usne šupljine - 3 +1 Pregled usne šupljine - 4

Sumnjiva promjena na jeziku može značiti karcinom usne šupljine. No, mnogi na prve znakove upozorenja ne idu kod stomatologa, pa se rak usne šupljine u Hrvatskoj uglavnom dijagnosticira prekasno.

Doc. prim. dr. sc. Danica Vidović Juras, predstojnica Zavoda za oralnu medicinu Stomatološkog fakulteta, tumači kako "takvih slučajeva godišnje bude oko 480, a više od polovice tih pacijenata godišnje umre, što je poražavajuće jer je to jedan rak koji se može prepoznati u najranijem mogućem stadiju“.

Zato na Stomatološkom fakultetu svake godine obavljaju preventivne preglede.

U jednom danu među prvih 50 pacijenata pronašli su pet sumnjivih pojava.

Rak može zahvatiti dio oralne sluznice, nepce ili područje ispod jezika, pa bi stomatolog trebao i pregledati cijelu usnu šupljinu.

Doc. dr. sc. Božana Lončar Brzak, specijalist oralne medicine, naglašava kako to nije kod svih njezinih kolega uobičajena praksa, pa bi pacijent morao naglasiti i tražiti od stomatologa da mu pregleda usnu šupljinu.

Svjetski dan oralnog zdravlja (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Hrvatska je po oralnom zdravlju već godinama na samom europskom dnu

Slika nije dostupna Šokantni podaci: Hrvati u prosjeku zube peru - svaki peti dan!

A stomatologu treba ići dvaput godišnje, što Hrvati ne čine, pa su po higijeni zubi među najgorima u Europi.

Monika Burija, studentica šeste godine stomatologije, pojašnjava kako se to može vidjeti po velikom broju izvađenih zubi, kao i po velikom broju ispuna, odnosno plombi.

Neki podaci kažu da Hrvati u prosjeku zube peru svaki četvrti dan. A briga o zubima i usnoj šupljini - može spasiti život.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju