Obavijesti Video Pretražite Navigacija
USUSRET PADU TEMPERATURE

Zadnje pripreme za sezonu grijanja: Evo zašto Gorane drva griju dvaput

Pripremanje drva za ogrijev (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Pripremanje drva za ogrijev (Foto: Dnevnik.hr) - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Pripremanje drva za ogrijev (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Pripremanje drva za ogrijev (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Pripremanje drva za ogrijev (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Pripremanje drva za ogrijev (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Pripremanje drva za ogrijev (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Galerija 1/3 >>
Po najavi meteorologa, stanovnici kontinentalne Hrvatske već idućeg tjedna trebali bi početi s grijanjem. Razlog - dolazak hladne fronte i nagli pad temperatura. Riječka ekipa Nove TV istražila je kako se griju Hrvati.

U Gorskom kotaru ovih dana traju zadnje pripreme za zimu. Valja pripremiti 20- 30 kubnih metara drva. Željko Ćop iz Lokava kaže kako bi ih to sve koštalo 12, 13 tisuća kuna da nemaju svoju šumu.

Pročitajte i ovo PR samo ovaj tjedan Ogrjevno drvo i peleti u Pevexu po najpovoljnijoj cijeni Ivić Pašalić - 3 u Dnevniku Nove TV Ivić Pašalić o poskupljenju peleta: "Skok je uistinu nenormalan, ali nenormalne su i okolnosti." Otkrio i što je po njegovu mišljenju najveći problem Vlade

Ove godine većina Gorana kasno sprema drva, jer je kasnila isporuka, a mnogi će zbog vremenskih neprilika prošle zime ostati i bez ogrjeva. "Hrvatske šume ne isporučuju drva pravnim osobama radi straha od preprodaje zbog nedostatka sirovine na tržištu, što opterećuje ionako opterećen privredni sektor. Primjerice, kafić koji se grije na drva nije mogao od Hrvatskih šuma kupiti drva", kazao je Toni Štimac, načelnik Općine Lokve (SDP).

Takvih problema nema Ivan Božić s Grobnika, koji je odlučio grijati se na pelete, kojih troši oko dvije tone u sezoni. "Lakše je, čišće je, manje posla ima oko peleta. Miran sam, stavim pelete i mogu ići gdje hoću, ne moram za dva sata zvati tatu, mamu - dođi, stavi mi koje drvo", kaže on.

Zbog uštede je i osnovna škola u Delnicama prije nekoliko godina naftu zamijenila peletima. "U ovih šest godina ne samo da je s te ekološke strane prihvatljivije nego smo došli i do znatne financijske uštede, i to oko 20-25 posto", rekao je Mladen Bolf, ravnatelj OŠ "I. G. Kovačića" iz Delnica.

Po podacima HEP-a, prosječno hrvatsko kućanstvo potroši oko 3000 kWh na godinu. Oni koji se griju na električnu energiju troše barem petstotinjak više. Čisto i jeftinije jest pak grijanje na prirodni plin, koje Riječani sve više koriste. "Imamo troje djece i naš stan mora biti dobro grijan, znači između 23 i 24 stupnja cijelu zimu. Godišnje potrošimo malo više od 6 tisuća kuna", kaže Riječanin Andrej Katalinić.

Gorane zasad grije sunce i rad oko drva. No, prema prognozama, već za koji dan živa će se u termometrima naglo spustiti i drva će ih, kako sami kažu, drugi put grijati prije nego što izgore...

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene