Po najavi meteorologa, stanovnici kontinentalne Hrvatske već idućeg tjedna trebali bi početi s grijanjem. Razlog - dolazak hladne fronte i nagli pad temperatura. Riječka ekipa Nove TV istražila je kako se griju Hrvati.

Galerija


U Gorskom kotaru ovih dana traju zadnje pripreme za zimu. Valja pripremiti 20- 30 kubnih metara drva. Željko Ćop iz Lokava kaže kako bi ih to sve koštalo 12, 13 tisuća kuna da nemaju svoju šumu.

Vezani članci Slika nije dostupna USPOREDBA CIJENA Drva, struja ili plin - čime ćemo se ove zime najjeftinije grijati? Slika nije dostupna Usporedili smo cijene grijanja: Evo što je najskuplje, a što najjeftinije

Ove godine većina Gorana kasno sprema drva, jer je kasnila isporuka, a mnogi će zbog vremenskih neprilika prošle zime ostati i bez ogrjeva. "Hrvatske šume ne isporučuju drva pravnim osobama radi straha od preprodaje zbog nedostatka sirovine na tržištu, što opterećuje ionako opterećen privredni sektor. Primjerice, kafić koji se grije na drva nije mogao od Hrvatskih šuma kupiti drva", kazao je Toni Štimac, načelnik Općine Lokve (SDP).

Takvih problema nema Ivan Božić s Grobnika, koji je odlučio grijati se na pelete, kojih troši oko dvije tone u sezoni. "Lakše je, čišće je, manje posla ima oko peleta. Miran sam, stavim pelete i mogu ići gdje hoću, ne moram za dva sata zvati tatu, mamu - dođi, stavi mi koje drvo", kaže on.

Zbog uštede je i osnovna škola u Delnicama prije nekoliko godina naftu zamijenila peletima. "U ovih šest godina ne samo da je s te ekološke strane prihvatljivije nego smo došli i do znatne financijske uštede, i to oko 20-25 posto", rekao je Mladen Bolf, ravnatelj OŠ "I. G. Kovačića" iz Delnica.

Po podacima HEP-a, prosječno hrvatsko kućanstvo potroši oko 3000 kWh na godinu. Oni koji se griju na električnu energiju troše barem petstotinjak više. Čisto i jeftinije jest pak grijanje na prirodni plin, koje Riječani sve više koriste. "Imamo troje djece i naš stan mora biti dobro grijan, znači između 23 i 24 stupnja cijelu zimu. Godišnje potrošimo malo više od 6 tisuća kuna", kaže Riječanin Andrej Katalinić.

Gorane zasad grije sunce i rad oko drva. No, prema prognozama, već za koji dan živa će se u termometrima naglo spustiti i drva će ih, kako sami kažu, drugi put grijati prije nego što izgore...

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr