Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Donosi Dnevnik Nove TV

Raste interes, ali rastu i cijene u turizmu: "Naši gosti gledaju prvo kvalitetu, a nakon toga cijenu"

Aktualno Galerija Boris Žgomba Boris Žgomba Foto: DNEVNIK.hr Turizam - 4 Turizam - 4 Foto: DNEVNIK.hr Turizam - 3 Turizam - 3 Foto: DNEVNIK.hr Turizam - 2 Turizam - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Turizam - 1 Galerija 1/5 >>
Uskrs pokazuje da bi ova turistička sezona mogla biti rekordna i donijeti velik iznos i u državnu riznicu i turističkim djelatnicima i tvrtkama. S prvim danima proljeća stižu i prvi turisti koji otvaraju predsezonu, a od 1. svibnja mnoge će destinacije početi disati punim turističkim plućima.

Polako se pune kampovi u istri i na Kvarneru, koji su otvoreni tijekom cijele godine, a uskoro otvaraju vrata i oni koji sezonski rade. Ljepše vrijeme i duže dane kamperi iz cijele Europe jedva su dočekali.

"Vrlo smo zadovoljni omjerom kvalitete i cijene u ovom kampu jer je mali i obiteljski, vrhunski je", kaže za Dnevnik Nove TV Yvor, gošća iz Austrije.

S njom se slaže i Peter, "To je za nas normalno i mi u Austriji plaćamo istu cijenu kao i ovdje, zapravo nema razlike za nas".

Većina kampova dignula je cijene u odnosu na prošlu godinu, no kamperima to ne smeta jer, svi se slažu diljem Europe je sve poskupjelo.

Pročitajte i ovo Požar u Lovranu, ilustracija - 1 Znatna šteta Što je pokazao očevid požarišta hotela u Lovranu? Policija odbacila neke uzroke, ali sumnja na jedno

"Naši gosti gledaju prvo kvalitetu, a nakon toga gledaju cijenu", kaže Federica Ukušić Rovina i dodaje, "Naravno da im je bitna cijena, ali ukoliko su zadovoljni sa svom uslugom i njenom kvalitetom, onda cijena pada u neki drugi plan".

Poskupio je i to za prosječno desetak posto i hotelski smještaj u Hrvatskoj. No, usprkos tomu rezervacije, kažu, nisu nikada ranije krenule i ako je suditi prema sadašnjem bookingu, ovo će biti odlična sezona.

Direktorica hotela Alin Harambašić naglašava "Pansion je malo van standarda, znači nemamo bife za večeru, nego imamo izbor iz a la carte jelovnika gdje vi za 35 eura birate četverosljedni meni".

Pročitajte i ovo Ilustracija Ovo morate znati Koje stvari smijete uzeti iz hotelske sobe? Budite oprezni, zbog nekih predmeta možete biti optuženi za krađu

Gostima su cijene unatoč poskupljenjima i dalje prihvatljive. Iako oni iz susjednih zemalja primjećuju i osjećaju poskupljenja, dok nas primjerice oni s druge strane Atlantika smatraju jeftinima.

Gošća iz SAD-a kaže "Tek smo stigli jučer poslijepodne, večerali smo ovdje uz šetnicu, hrana je fenomenalna, a i dobra cijena je bila".

Damjana, gošća iz Slovenije, kaže kako Slovenija ima više cijene, "a uskoro će i Hrvatska biti skuplja".

I bit će skuplja, ali opet cjenovno prihvatljivija nego neke druge europske destinacije.

Davor Kapetanović, direktor obiteljskog hotela objašnjava: "Ja bih rekao da smo mi u prosjeku, govorimo o našim konkurentnim državama, ja bih rekao da prije jedno pet godina ta razlika je bila puno veća i ona se sada značajno smanjila", kaže Kapetanović i zaključuje da još uvijek nismo skuplji od naših konkurenata.

Rast cijena utječe na mogućnosti i inozemnih i domaćih gostiju. I dok si stranci mogu priuštiti još uvijek ljetovanje u više ne tako jeftinoj Hrvatskoj, domaćima sve češće ostaje opcija odmora u pred i pod sezoni.

Pročitajte i ovo Sjajni turistički rezultati, ilustracija - 2 Uspješan turistički test Poznato koliko turista trenutno boravi u Hrvatskoj, pogledajte i koje su destinacije najviše pod opsadom: "Sezona je počela nikad ranije"

Novinar Marko Balen u Istri, našoj turističkoj destinaciji koja zbog blizine emitivnih tržišta ima najviše gostiju tijekom godine, razgovarao je s predsjednikom Udruženja putničkih agencija pri HGK Borisom Žgombom. Što mu je rekao o dosadašnjim brojkama u turizmu i očekivanjima za sezonu, pogledajte u videoprilogu.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.



Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.



 


 

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene