Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nekoliko stotina oboljelih

Raste broj oboljelih od gripe, vrhunac se očekuje za dva tjedna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Trenutno kod oboljelih dominira gripa tipa B, i to soj koji nije sadržan u ovogodišnjem cjepivu, no Kaić naglašava kako to ne znači da cjepivo ne pruža zaštitu.

Od početka prosinca broj oboljelih od gripe u stalnom je porastu, broj službeno prijavljenih slučajeva tjedno raste za po nekoliko stotina, a vrhunac sezone gripe očekuje se za 2-3 tjedna, doznaje se u srijedu u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ).

Pročitajte i ovo Ilustracija Prijavljena 23 smrtna ishoda HZJZ objavio koliko je oboljelih od gripe: Najpogođenije dvije županije uz obalu Ilustracija zaraza hara Vrhunac tek stiže: Objavljeno koliko je ljudi umrlo od gripe i gdje je ima najviše

Posljednjeg tjedna prosinca službeno je prijavljeno 660 oboljelih od gripe, iako je stvarni broj oboljelih uvijek veći, a može se očekivati da će se na vrhuncu epidemije taj broj kretati između 1000 i 2000 oboljelih tjedno, kaže voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti HZJZ-a Bernard Kaić.

Trenutno kod oboljelih dominira gripa tipa B, i to soj koji nije sadržan u ovogodišnjem cjepivu, no Kaić naglašava kako to ne znači da cjepivo ne pruža zaštitu.

Kod virusa A trenutno prevladava podtip H3N2, koji je bio dominantan u populaciji prošle godine.

Kaić kaže da su u zavodima za javno zdravstvo potrošene sve zalihe dodatno kupljenog cjepiva, a još se može naći u ambulantama obiteljske medicine.

HZJZ je za ovu sezonu gripe nabavio oko 300.000 doza cjepiva, koje sadrži antigene za virus gripe tipa A, podtipova H1N1 i H3N2, te za virus tipa B.

PROČITAJTE VIŠE - Upala grla: Kada je možemo izliječiti sami, a kada je liječnička pomoć neophodna?

(Hina)

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene