Da se godišnji odmor i bezbrižno brčkanje u moru ne bi pretvorilo u noćnu moru zbog krađe primjerice mobitela ili novčanika, jednostavnim se trikovima zaštitite od lopova. Isto vrijedi i za one koji napuštaju domove ili iznajmljuju objekte za odmor.


Samo je trenutak nepažnje dovoljan da lopov profitira. Sara uvijek dobro razmisli što će sa stvarima prije nego ode u more.

Vezani članci Policija, ilustracija (Foto: PU zagrebačka) Riješena serija provala u okolici Zagreba: Unajmljivao kombi, provaljivao u nogometne klubove i krao sve što mu je došlo u ruke Lopovi, policija, ilustracija (Luka Stanzl, Patrik Macek/Pixsell) Pazite na aute, zaključavajte kuće i stanove: U samo nekoliko dana u Zagrebu cijeli niz provala i krađa

'Prvo stavim u torbu pa ispod ručnika. A i gledam stati između ljudi, da bude što više ljudi okolo da paze. Ili pitam nekoga da mi pričuva stvari dok idem u more'.

Da ne bi kupanje završilo saznanjem o krađi nad stvarima uvijek valja imati nadzor.

'Kad odlazim u more nastojim se ne udaljavati previše od stvari i držim ih na oku cijelo vrijeme'.

Vrijedne je stvari bolje ostaviti kod kuće. Mobitel, novac i fotoaparat mogu se i vješto sakriti. Npr. ispod kamena.

Tijekom ljetnih mjeseci krađe se gotovo utrostruče.

'Ono što je naravno tipično za turističku sezonu da se krađe sele u turističke objekte - na plaže i objekte smještaja', kaže Alica Josić Jakupović, voditeljica odjela prevencije PU Istarske.

Oprez i prije odlaska iz kuće! Ulazna vrata, svi prozori i balkonska vrata moraju biti zatvorena. Održavajte i dobrosusjedske odnose. Oni će pomoći da se stekne dojam da je netko u kući.

'Građani moraju biti svjesni da počinitelji promatraju njihove navike u kući i navike njihovih ukućana. To se odnosi na odlaske i dolaske s posla, napuštanje domova pa tako i objekata u kojima borave turisti', pojasnila je Josić Jakupović. 

Protuprovalne brave i zaštita na prozorima, alarmi ili jednostavno senzorsko svjetlo može odvratiti počinitelja od počinjenja.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr