Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Veliki problem - javni dug

Prognozira se rast hrvatskog gospodarstva i iduće godine

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatsko gospodarstvo i iduće godine čeka rast! Zaključak je to vodećih ekonomskih stručnjaka s konferencije u organizaciji Addiko banke. Kreditni rejting se popravlja, rastu investicije, ali problem je i dalje javni dug.

Turistička sezona oborila je rekorde, osobna potrošnja raste iz mjeseca u mjesec, a sve bolji je i izvoz. Dovoljno da analitičari Addiko banke Hrvatskoj predvide rast BDP-a i u idućoj godini, i to od 3 posto.

Pročitajte i ovo PR Oglas Promjene u Upravi Addiko banke d.d.: Marko Bolanča je novi član Uprave Ilustracija Veliki interes Tko će preuzeti velike poljoprivredne kompanije u Hrvatskoj? Oglasila se Fortenova

"Posebno nas veseli što vidimo veći rast izvoza. Treba spomenuti da je lažna dogma da je turizam presudan za hrvatsku jer vidimo da je od 2009e na ovamo da je robni izvoz porastao za 70 posto, a izvoz putnog turizma oko 28 posto", kaže Hrvoje Stojić, ekonomski analitičar.

Svoje je odradila i porezna reforma. Građani i poduzetnici rasterećeni su za otprilike 2 i pol milijarde kuna, a deficit proračuna u ovoj godini trebao bi se zadržati ispod 1 posto BDP. U konačnici, kaže Stojić, ustabilit će se i kreditni rejting zemlje.

"Hrvatska tek kad uđe u investicijski razred, dakle dva stupnja više, u odnosu na sada, zapravo može računati na ozbiljniju komunikaciju s ozbiljnijom klasom investitora, koji su ovdje spremni otvoriti radna mjesta veće dodane vrijednosti", kaže Stojić.

Rastu BDP-a trebao bi pridonijeti snažan oporavak građevinskog sektora, kao i veći broj investicija, te bolje korištenje novca iz EU fondova.

No, svi pozitivni gospodarski pokazatelji bit će samo mrtvo slovo na papiru, ako se ne riješi pitanje javnog duga. Jedan od najcjenjenijih ekonomskih analitičara na svijetu, Thomas Mayer, koji je godinama radio kao glavni ekonomist Deutsch banke, upozorava.

Thomas Mayer, Flossbach von Storch Research Institute: "mislim da javni dug mora biti manji od 60 posto BDP-a. ako dođe do nove krize, koja se vrlo lako može dogoditi, u pitanje dolazi potrošnja građana. Također, niti jedan investitor neće uložiti u zemlju s tolikim dugom. Kad već bude prekasno nastupa MMF, a onda netko izvana određuje mirovine i plaće."

Analitičari kao jedan od ključnih ciljeva države vide smanjenje parafiskalnih nameta i državne administracije, koji su već godinama rak rana za poduzetnike.

Mirko Habijanec, Hrvatska udruga poslodavaca: "na kakav način se mjeri učinkovitost svih koji rade u javnom sektoru. Mi u gospodarstvu imamo ta mjerila, imamo prema tome i plaće i sve druge, ali na kakav način se to mjeri? To je težak zadatak, a nitko ga se nije prihvatio."

Rast gospodarstva ovisit će i o raspletu situacije oko Agrokora. A taj segment zasad nitko ne može predvidjeti.
 

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene