Obavijesti Video Pretražite Navigacija
RASPRAVA O NOVOM PRORAČUNU

Ministri svjesni da će biti rezova, ali kažu da to neće umanjiti kvalitetu života

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
"Uokvirit ćemo se u mogućnosti proračuna, s time da ćemo se svakako truditi da zadržimo standard naših korisnika", kazala je Nada Murganić, ministrica mladih i socijalne politike.

Vlada je cijelo popodne raspravljala o prijedlogu proračuna za iduću godinu. Reporterka Nove TV Barbara Štrbac kazala je kako jasno definiranih kontura još nema. "Svi s kojima sam razgovarala kazali su kako je ovo tek početak razgovora o tome. No, ministar Zdravko Marić kazao je da će država morati trošiti više nego ove godine, ali čvrsto vjeruje da će rashode uspjeti držati pod kontrolom. Dodao je i da vjeruje kako će deficit uspjeti održati unutar 2% BDP-a.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Ministromat Osvanula nova stranica maštovitog naziva: "Pričekajte svoj red. Isplati se, zna se!" Davor Nađi, Fokus brojne zamjerke Čeka se rasprava o prijedlogu državnog proračuna, oporba već baca kritike: "HDZ je očito u problemu"

Premijer Andrej Plenković kazao je kako se nada da će Hrvatska u idućoj godini izaći iz procedure prekomjernog deficita. Ministri su svjesni da zahtjeve svojih resora moraju svesti u realne okvire, no isto tako svi nas uvjeravaju kako zbog toga ne bi trebali trpjeti građani, pogotovo ne one najosjetljivije skupine."

"Tricky i zanimljivo pitanje, bila je konstruktivna rasprava na temu sastanka koji smo održali sada", rekao je Zdravko Marić, ministar financija, na pitanje je li razgovor o proračunu bio konstruktivan.

"Svi moramo znati u RH da je nažalost medicina svake godine sve skuplja, a mi u Hrvatskoj nemamo više novca za izdvojiti nego izdvajamo sada, tako da će to biti jedno traženje, ali svakako ćemo pokušati zadržati razinu na istoj kvaliteti", kazao je Milan Kujundžić, ministar zdravstva.

"Uokvirit ćemo se u mogućnosti proračuna, s time da ćemo se svakako truditi da zadržimo standard naših korisnika", dometnula je Nada Murganić, ministrica mladih i socijalne politike.

"Svi smo realni u situaciji u kojoj jesmo. Ako se traži neki sukob - nema ih. Dapače, mislim da su svi bili vrlo, vrlo konstruktivni u raspravi, svi razumiju situaciju", rekao je Gari Capelli, ministar turizma.

Pred ministrima je još mnogo posla, mnogo usuglašavanja, a za sve to nemaju mnogo vremena. Naime, proračun bi se na dnevnom redu Vlade trebao naći 8. prosinca, a 15. prosinca bi trebao doći do Sabora.

Sve to treba još usuglasiti, to će biti prvi veliki test, pravi test ove Vlade, a nešto manji test imat će već u srijedu u Saboru, kada će se održati prvi aktualni sat ove Vlade. Kao što smo čuli, oporba se itekako priprema.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene