Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NISU BILI TE SREĆE

Dok sucima plaće rastu do 1700 kuna, sudskim službenicima - puno manje: "Gospodine ministre, na vama je potez"

Aktualno Galerija Plaće sudaca i službenika - 4 Plaće sudaca i službenika - 4 Foto: DNEVNIK.hr Plaće sudaca i službenika - 3 Plaće sudaca i službenika - 3 Foto: DNEVNIK.hr Plaće sudaca i službenika - 2 Plaće sudaca i službenika - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Plaće sudaca i službenika - 1 Galerija 1/4 >>
Povišenjem osnovica rastu plaće predsjedniku, premijeru, ministrima, ali i sucima. Njima od 700 do 1700 kuna, ali, suci su se pobunili. Osnovice im ionako odavno nisu rasle, a sad im se smanjuju koeficijenti pa se izjednačavaju s nekim državnim službenicima, a rade odgovornije poslove.

Kao šamar u lice tako su povećanje doživjeli službenici s najmanjim plaćama. Za razliku od državnog vrha i sudaca, njima će rasti za dvjestotinjak kuna. Spremaju im se povišice plaća, a suci nezadovoljni.

"Ni uprkos 6 postotnom povećanju plaće osnovice 2019. godine još uvijek nismo dosegli one vrijednosti koje smo imali 2009. godine, ilustracije radi plaća suca Općinskog suda u osnovici, u ovom trenutku 11 120 kuna", kazao je Marijan Bitanga iz Udruge hrvatskih sudaca.

Zadovoljni su izjednačavanjem osnovice s ostalima, ali bolna točka je smanjenje koeficijenata.

"Naša sugestija da se preispita odnos osnovice prema koeficijentu da bi se došlo do onog iznosa koji će jamčiti ovaj standard neovisnosti koji se manifestira i u materijalnoj neovisnosti odnosno primanjima sudaca", dodao je Bitanga.

Ministar pravosuđa Ivan Malenica kaže da mu je to teško komentirati i reći zašto na povećanje plaće od 6 posto suci reagiraju negativno. Neki suci nazivaju to obezvrjeđivanjem, rade odgovorne poslove, a izjednačava ih se sa službenicima. Nastavljaju pregovore.

"Ne može se obezvrjeđivati njihov rad povećanjem plaća, valjda se njihov rad nagrađuje povećanjem plaća tako da mi je ta izjava kontradiktorna dakle mi smo išli iz razloga što poštujemo pravosudne dužnosnike, suce, državne odvjetnike povećati plaću", poručio je Malenica.

"Ovim je povrijeđeno ljudsko dostajnstvo sudskih službenika"

Lošije od sudaca osjećaju se oni s najmanjim plaćama na sudovima. I oni su dobili 6 posto više. Službenica riječkog Županijskog suda Pavica Kovačević pojašnjava da je to na njihovu plaća povišica od dvjesto kuna. "Ovim je povrijeđeno ljudsko i svako dostojanstvo sudskog službenika bez nas sudovi ne mogu raditi", smatra.

"Svjesni smo današnje situacije i gospodarskih pokazatelja i ovih inflatornih utjecaja, naprosto s plaćom između 4 i 5 tisuća neto nije moguće preživjeti mjesec i nije moguće isfinancirati osnovne potrebe“, upozorava Iva Šušković iz Sindikata državnih službenika.

"Nedavno smo dali natječaj za jedno radno mjesto sudskog službenika javila se samo jedna gospođa i dala je četvrti dan otkaz", prepričava Pavica Kovačević.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna IT RJEŠENJA Malenica najavio velike promjene u pravosuđu: "Digitalni alati više nisu samo mogućnost"

Pročitajte i ovo Zastupnicima rastu plaće Opozicija se ne slaže Andrej Plenković o povećanju plaća političarima: "Ja smatram da je to demagogija"

Malenica kaže da su u Ministarstvu svjesni toga problema te da su upravo zato i pripremili jednu od najvećih reformi u javnoj upravi u posljednjih 30 godina, a to je, kako kaže, Zakon o plaćama. Šest tisuća službenika s plaćama na samom dnu toliko ne želi čekati. Traže hitno povećanje.

"Gospodine ministre, na vama je potez“, poručila je Kovačević.

Više o nezadovoljstvu sudaca i sudskih službenika pogledajte u prilogu reporterke Dnevnika Nove TV Josipe Krajinović.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.



Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene