Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatski ploveći paviljon, projekt petnaest hrvatskih arhitekata za međunarodnu izložbu arhitekture, 12. venecijanski bijenale, oštećen je i raspao se tijekom plovidbe Jadranom i nije uopće pristao na venecijansku rivu.


U subotu ujutro u osam sati teglenica je došla do ulaza u venecijansku luku, ali kada su organizatori hrvatskog predstavljanja na čelu s arhitektom i izbornikom Leom Modrčinom vidjeli da je oštećena, odlučili su da ploveći paviljon vratiti u Rijeku.

Vezani članci Nevrijeme na obali VELIKA FOTOGALERIJA Orkansko jugo poharalo hrvatsku obalu: Pogledajte kako su danas izgledali gradovi na Jadranu Biljana Željeznjak - 3 Obala je potopljena, a kakvo je stanje kod Karlovca? "Doći će ponovno do porasta vodostaja"

'Do oštećenja je došlo za vrijeme plovidbe Jadranom i shvatili smo da se ne možemo s takvim oštećenim paviljonom predstaviti pred venecijanskom publikom', kazao je za Hinu arhitekt Leo Modrčin.

Teglenica je isplovila iz riječke luke u petak u podne i plovila je vučena remorkerom Jadranskog pomorskog servisa preko Jadrana. Usprkos tomu što je more bilo mirno, a vremenske okolnosti dobre, teglenica je oštećena i ploveći paviljon naprosto se raspao.

'Za sada nemamo plan što će dalje biti s plovećim paviljonom. Samo smo odlučili da se vrati u Rijeku i popravi', kaže izbornik Modrčin.

Do sada je snimku putovanja hrvatskog plovećeg paviljona putem interneta vidjelo 18.000 gledatelja. Usprkos raspadu plovećeg paviljona u Veneciji će se u subotu održati otvorenje hrvatske izložbe na Arsenalu, na kojoj će publika moći vidjeti dokumentaciju nastanka hrvatskog izloška.

Nevrijeme u Istri oštetilo ploveći paviljon na putu za Veneciju

Ploveći hrvatski paviljon oštetila je nevera na obalama Istre. Brojni znatiželjnici čekali su u Arsenalu da ploveći paviljon doplovi, ali su arhitekti, autori ovog zanimljivog i atraktivnog projekta, vidjevši oštećenja, odlučili da se teglenica vrati u Rijeku. ‘Slijedećih dana ploveći paviljon bit će popravljen, a zatim izložen u jednoj od jadranskih luka’, kazala je na otvorenju hrvatske izložbe na biennalu arhitekture u Veneciji Nina Obuljen, pomoćnica ministra kulture.

‘Upravo je posljednjeg desetljeća generacija arhitekata koji potpisuju projekt plovećeg paviljona označila renesansu u hrvatskoj arhitekturi’, izjavila je. Obuljen je pohvalila inicijativu, naglasivši da je projekt petnaest hrvatskih arhitekata bio veliki izazov za kreativnost i imaginaciju.

‘Iako ploveći paviljon neće biti moguće vidjeti u Veneciji, morali smo doći na biennale i predstaviti ga, zbog cijelog procesa koji je prethodio tom projektu. Svi koji su radili na tom projektu, od brodogradilišta do pomorskih servisa, željeli su da uspijemo’, kazao je izbornik Leo Modrčin. ‘Isto tako niti jedno ministarstvo kulture bilo koje druge zemlje osim Hrvatske zasigurno ne bi podržalo jedan tako ambiciozni projekt’, dodao je Modrčin. (Hina)

 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju