Obavijesti Video Pretražite Navigacija
O štrajku liječnika

Ostojić: Radna je obveza uvedena zakonito, nismo više mogli čekati

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar zdravlja Rajko Ostojić u Puli je ponovio da je uvođenje radne obveze liječnicima bilo zakonito, a pojasnio je zašto je takva odluka donesena.

Komentirajući zahtjev Hrvatskog liječničkog sindikata za ocjenom ustavnosti uvođenja radne obveze bolničkim liječnicima, koji su gotovo dva mjeseca štrajkali, ministar zdravlja Rajko Ostojić ponovno je danas ustvrdio da je radna obveza uvedena zakonito jer je zbog štrajka bilo ugoženo pravo građana na zdravstvenu zaštitu.

Pročitajte i ovo Mirela Marković, liječnica obiteljske medicine Najavljen štrajk Liječnica obiteljske medicine nakon 106 zaprimljenih pacijenata u jednom danu: ''To čak nije rekord'' Slika nije dostupna Štrajk se više neće plaćati Ostojić poručio Babiću: Novih kolektivnih pregovora neće biti

Ostojić je u Puli izjavio novinarima da je sindikalni zahtjev za ocjenom ustavnosti uobičajeni postupak kada netko misli da nešto nije u skladu sa zakonom.

Ostojić: Sve će biti po zakonu

'Kao državni dužnosnik ne smijem to komentirati, ali radna obveza uvedena je isključivo po važećem zakonu jer je bilo ugroženo i narušeno osnovno pravo građana na zdravlje i zdravstvenu zaštitu, i to od liječnika u štrajku koji primaju plaće iz doprinosa koji izdvajaju svi hrvatski građani. To smo naprosto morali napraviti', ustvrdio je Ostojić.

Nakon dva mjeseca štrajka više nije moglo čekati, jer su se liste čekanja u nekim bolnicama povećale tri do četiri puta. 'Dok je to bilo na razini manjih županijskih bolnica i sporadično - čekali smo, no kada se to počelo odvijati u velikim hrvatskim gradovima nismo više mogli čekati', izjavio je Ostojić.

Odgovarajući na pitanje kada će napokon krenuti izgradnja nove pulske Opće bolnice rekao je kako je Vlada dala jamstvo za prvi dio kredita, dok drugi ide preko HBOR-a, odnosno Europske investicijske banke (EIB).

'Prije tjedan dana EIB-u je isporučen i posljednji papir. Očekujemo pozitivno mišljenje, a povratnu informaciju i definitivnu odluku očekujemo krajem siječnja, odnosno početkom veljače, nakon čega možemo krenuti dalje', kazao je Ostojić. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene