Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Karlovčani u problemima

Radovi na obnovi građanima su oštetili kuće i zamutili vodu za piće: ''Za oštećenja u Zvijezdi odgovarat će izvođač''

Radovi na aglomeraciji u karlovačkoj Zvijezdi - 2
Radovi na aglomeraciji u karlovačkoj Zvijezdi - 2 Robert Fajt / CROPIX
Aktualno Galerija Radovi u Karlovcu Radovi u Karlovcu Foto: DNEVNIK.hr Radovi na aglomeraciji u karlovačkoj Zvijezdi - 1 Radovi na aglomeraciji u karlovačkoj Zvijezdi - 1 Foto: Robert Fajt / CROPIX Radovi na aglomeraciji u karlovačkoj Zvijezdi - 2 Radovi na aglomeraciji u karlovačkoj Zvijezdi - 2 Foto: Robert Fajt / CROPIX Radovi na aglomeraciji u karlovačkoj Zvijezdi - 3 Radovi na aglomeraciji u karlovačkoj Zvijezdi - 3 Foto: Robert Fajt / CROPIX +2 Radovi na aglomeraciji u karlovačkoj Zvijezdi - 4 Galerija 1/7 >>
Radovi u Zvijezdi izazvali su velika oštećenja na zgradama u staroj karlovačkoj jezgri, a građani su pokrenuli peticiju kojom traže da se štete saniraju usporedno s radovima. Iz karlovačkog Vodovoda i kanalizacije poručili su da će za oštećenja u Zvijezdi odgovarati izvođač GIP Pionir.

Direktorica karlovačkog Vodovoda i kanalizacije Katarina Malenica izjavila je u utorak na sjednici Gradskog vijeća da ta tvrtka kao naručitelj radova na vodoopskrbi i odvodnji u Zvijezdi nije napravila propust već će za oštećenja na objektima odgovarati izvođač - GIP Pionir.

Radovi se izvode u sklopu projekta vrijednog 67 milijuna eura i sufinanciranog iz fondova Europske unije diljem Karlovca, pa i u desetljećima zanemarenoj gradskoj jezgri.

Pročitajte i ovo Štakori na Trešnjevci Drama na kvartu VIDEO Štakori opsjedaju zgradu u Zagrebu: "Susjedi se boje pustiti djecu van, nije ni meni ugodno"

Malenica je istaknula kako je to najveći komunalni projekt u povijesti Karlovca. "Mnogo je dionika i njihove odgovornosti su poznate", napomenula je.

Ustvrdila je kako su poduzete sve pripremne mjere uoči obnove Zvijezde. "Naši su inženjeri obišli sve oštećene objekte i popisali kritične. Temeljem toga smo sudski naručili osiguranje dokaza kako bi se utvrdila šteta i kako bi naši građani mogli te dokaze koristiti kada će tražiti odštetu".

Dodala je da su angažirali statičara koji je obišao kritične objekte, popisao oštećenja i davao mišljenja o stanju objekata te predložio mjere zaštite. Izrađen je i geomehanički elaborat koji detaljno opisuje stanje objekata u Zvijezdi, temeljem toga je statičar utvrdio tehnologiju iskopa i zaštite duboke građevinske jame.

Gradonačelnik Damir Mandić (HDZ) napomenuo je da se treba držati tehničkih činjenica. "Važno je osvijestiti da je radove tehnički prilično kompleksno izvoditi. Svi koji su se javili na javnu nabavu bili su upoznati s obvezama iz dokumentacije o nabavi", rekao je Mandić i dodao da će se povećati potpore obrtnicima i poduzetnicima koji posluju u gradskoj jezgri.

Pročitajte i ovo Počeli radovi na odvozu baliranog otpada Konačno Nakon 18 godina odvezena prva bala smeća iz Brezja: "Ovo je početak kraja ekološke travestije"

Najavio je i da će se nakon ovih radova uređivati Trg bana Josipa Jelačića i izgraditi obilaznica Zvijezde. "Vjerujem da ćemo na kraju svi biti ponosni", poručio je.

Zbog radova na tom projektu Vodovod i kanalizacija prima sve veći broj dojava o zamućenoj vodi za piće – u 2020. 16 pritužbi, u 2021. 51., u 2022. 150, u 2023. 278., a ove godine do sada 67.

"Po svakoj dojavi ispiremo cjevovode. Čim se voda izbistri, dobra je za konzumaciju, a preostaje da građani isperu unutrašnje instalacije. Karlovačka voda nije zagađena, njezina kvaliteta je odlična", ustvrdila je Malenica.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene