Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ministar najavio

Stiže izmjena o upisu u srednje škole: "Trebalo bi rezultirati većim upisom učenika"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar znanosti i obrazovanja u utorak je najavio da će Ministarstvo, nakon intenzivne komunikacije sa zainteresiranima, unijeti izmjene u odluku o upisu učenika u I. razred srednje škole.

"No, duboko se nadam da će inzistiranje na tim programima i odobrenje za zahtjeve rezultirati većim upisom učenika", rekao je ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs, odgovarajući na pitanje novinara da prokomentira mnogo primjedbi na Odluku o upisu učenika u I. razred srednje škole u školskoj godini 2022./2023.

Naime, istaknuo je, godinama se ponavlja da se prijavljuje maksimalan broj programa pa se u neke programe ne upisuje nijedan učenik. "To je opterećenje nastavnicima koji ne izvode nastavu jer nema učenika, a nosi i financijske posljedice za proračun. Rad s tako malo učenika u razredima nije dobar ni za učenike", rekao je ministar.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna za više bodova Ministarstvo objavilo nova pravila: Pogledajte što se mijenja za upis u srednju školu

"Očekivali smo da će županije i drugi osnivači biti realniji u pristupima", istaknuo je Fuchs. "Zanimljivo je da nijedna primjedba nije stigla od roditelja, nitko od njih se nije našao pogođen", dodao je.

Ministar je u Rijeci sudjelovao u proslavi Dana Sveučilišta u Rijeci. Na primjedbu da se ukidaju razredi kuhara, ministar je naveo da se to dogodilo samo tamo gdje se zadnjih godina nije prijavio nijedan učenik.

Pročitajte i ovo Novosti oko mature - 7 PRIJEMNI ISPITI Je li odzvonilo superodlikašima? Maturanti će ove godine čak dva puta pisati državnu maturu

Upitan da komentira najavu odgojitelja da će zatražiti ocjenu ustavnosti izmjena Zakona o predškolskom odgoju, Fuchs je odgovorio da je to njihovo pravo. "Mi mislimo da smo napravili posao dobro i ne razumijem te povike. Ne znam što bi na razini ustavnosti bilo povrijeđeno u izmjenama i dopunama zakona", rekao je.

"Koliko sam shvatio, odgajatelji imaju bojazan da će se povećati odgojne skupine djece, pa da neće moći kvalitetno raditi. Ne znam gdje to nalaze u zakonu, pogotovo kad se najavljuju gradnje dječjih vrtića i spominje se mogući nedostatak odgojitelja", zaključio je Fuchs.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene