Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bolja Hrvatska

Zlatni zmajevi: Umjesto da izlaze i druže se, oni pomažu mlađima u učenju - "Bolje se osjećate kad ste dio nečijeg uspjeha"

Aktualno Galerija Zlatni zmaj - 3 Zlatni zmaj - 3 Foto: DNEVNIK.hr Zlatni zmaj - 2 Zlatni zmaj - 2 Foto: DNEVNIK.hr Zlatni zmaj - 1 Zlatni zmaj - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Lovro Mlikotić Galerija 1/4 >>
Oni su srednjoškolci, svoje slobodno vrijeme ne troše po kafićima, za računalima ili pred televizorom, nego pomažući mlađim generacijama s predmetima koji im zapinju.

Oni su mladi od kojih svi možemo učiti. Ideja je krenula od jednog srednjoškolca, Lovre. Pa se zakotrljala. Pridružilo mu se 130 volontera. Svi oni daju instrukcije osnovnoškolcima.

Pročitajte i ovo Katarina Brajdić - 4 Bolja Hrvatska Katarina ima posuđenu protezu: ''Kad čovjeku zatreba da mu je vratim, morat ću je vratiti'' Bolja Hrvatska 26.02.2024. - 2 Doktorirala s najvišim ocjenama Prva svjetska gramatika romskog jezika djelo je Katarine Katavić: "Jezik je prelijep, htjela sam ga prikazati što bolje mogu"

"Ako možete nekome pomoći pa valjda se i bolje osjećate nakon toga kad ste odgovorni za dio nečijeg uspjeha", kazao je Lovro.

A oni su odgovorni za uspjehe stotina djece kojima je zapinjala kemija, fizika, matematika ili jezici. Znanje dijele u svim područjima i to potpuno besplatno.

"Jako mi pomaže, imam bolje uspjehe na testovima. Jako dobra ideja jer nemaju svi novaca za platiti to pa je jako domišljato", rekao je učenik 8. razreda Simon.

Zlatni zmajevi

Zlatni zmajevi, kako se zovu, imaju zmajsko znanje i super osjećaj za organizaciju vremena. Pa im nije problem izdvajati ga za pomoć mlađima.

Ema i Marta volonterke su iz XVI. gimnazije. "Izdvajamo dva sata otprilike, dva sata tjedno", navodi Ema.

"Ionako imamo slobodnog vremena preko tjedna pa ga možemo iskoristiti na neki način koji doprinosi zajednici", dodaje.

I uvijek uz malo zabave i druženja. "Zabavljaju se sa mnom, pričaju sa mnom, igraju se, pomažu mi puno i onda dobijem 5", rekla je učenica 3. razreda Flavija.

Svi imaju isti cilj

Djeluju na dvije lokacije u Zagrebu. Svi imaju isti cilj - pomoći, ali volonteri srednjoškolci kažu, dobra je to prilika i za samorazvoj.

"Osim toga, htjela sam se izvježbati u objašnjavanju i upoznati drugačije ljude", kazala je Lucija Goršić, volonterka iz XV. gimnazije.

Nastali su, prije svega, za one koji si instrukcije ne mogu priuštiti, pa je sljedeći cilj proširiti se i izvan Zagreba.

"Ima dosta ljudi kojima bi ovakve instrukcije bile ono dobrodošle, ali nisu u većim mjestima tako da je to problem. Radimo na tome da napravimo nekakvu online opciju, da se instruktor iz Splita, Zagreba i Osijeka može spojiti i držati instrukcije možda nekome tko je u nekom ruralnijem dijelu Hrvatske", objasnio je Lovro.

Struka potiče ovakvo pomaganje

A struka kaže - na ovaj se način ne potiču samo kognitivne sposobnosti, već i psihosocijalni razvoj djece.

"Te socioemocionalne koje su evo u doba pandemije i svega što je zagrebačko područje zadesilo nužno potrebno poticati, znači uvažavanje međusobno poštovanje - neprocjenjivo", smatra Sanja Vučetić, školska psihologinja i nastavnica psihologije.

Lijepu gestu prepoznaju i roditelji čija djeca odlaze na instrukcije.

"Mene je to isprva jako fasciniralo. Oni su još uvijek srednjoškolci koji trebaju izlaziti van, družiti se, a oni vrijeme provode ovdje s našom djecom i to je nešto neopisivo", rekla je majka Željka.

"Dobiva tu samopouzdanje kako mu oni pomažu, uče ga nove i stare lekcije znači mu jako puno", navodi Ana.

A Lovri bi jako puno značilo da se sve nastavi i kad završi srednju školu.

"Htio bih da projekt ostane srednjoskolcima u rukama, mislim da je to nešto što se može nasljeđivati iz generacije u generaciju", rekao je Lovro.

Jer u dvije godine stvorili su nešto što je vrijedno sačuvati.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene